Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки шишчета  с гъби и пиперки

Агнешки шишчета с гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Най-използваните подправки за риба

Най-разпространени подправки и билки за приготвяне на рибни гозби

  • Приготвянето на риба изобщо не е лесна работа. Месото на водните създания е по-особено, както по качества, така и за приготвяне. Ето защо освен класическите подправки изисква по-различен подход при овкусяването. Разбира се, това не изключва класическите сол, черен и бял пипер (или микс между бял, черен, розов и зелен пипер, наричан обикновено пипер меланж), копър и магданоз. Нестандартното идва, когато стане дума за комбинирането на рибата с маточина, розмарин или мащерка например. Сред най-подходящите за овкусяване на приготвените ястия се нареждат и екзотичният кориандър, девесилът, естрагонът (познат в България като тарос) и лютивият синап.

    Всеки тип риба има особености във вкуса, а от там му подхождат и различни видове подправки и билки. При приготвянето на бяла или пържена риба например е изключително подходящо да се използва босилек, по възможност – пресен. За риба тон се препоръчва използването на риган, а розмаринът при приготвяне на сьомга.

    Много разпространено и предпочитано допълнение е карамфилът. Той е много подходящ за рибни супи, докато маточината, намира мястото си при рибните сосове и панировки, като им придава лек лимонов привкус. Гореспоменатият синап пък се използва главно при приготвянето на маринати за рибни ястия. За по-заетите домакини вече се продават и готови миксове за овкусяване на риба.

Вижте още кулинарни статии