Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Най-използваните подправки за риба

Най-разпространени подправки и билки за приготвяне на рибни гозби

  • Приготвянето на риба изобщо не е лесна работа. Месото на водните създания е по-особено, както по качества, така и за приготвяне. Ето защо освен класическите подправки изисква по-различен подход при овкусяването. Разбира се, това не изключва класическите сол, черен и бял пипер (или микс между бял, черен, розов и зелен пипер, наричан обикновено пипер меланж), копър и магданоз. Нестандартното идва, когато стане дума за комбинирането на рибата с маточина, розмарин или мащерка например. Сред най-подходящите за овкусяване на приготвените ястия се нареждат и екзотичният кориандър, девесилът, естрагонът (познат в България като тарос) и лютивият синап.

    Всеки тип риба има особености във вкуса, а от там му подхождат и различни видове подправки и билки. При приготвянето на бяла или пържена риба например е изключително подходящо да се използва босилек, по възможност – пресен. За риба тон се препоръчва използването на риган, а розмаринът при приготвяне на сьомга.

    Много разпространено и предпочитано допълнение е карамфилът. Той е много подходящ за рибни супи, докато маточината, намира мястото си при рибните сосове и панировки, като им придава лек лимонов привкус. Гореспоменатият синап пък се използва главно при приготвянето на маринати за рибни ястия. За по-заетите домакини вече се продават и готови миксове за овкусяване на риба.

Вижте още кулинарни статии