Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки котлет с аромат на портокал и лимон

Агнешки котлет с аромат на...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Най-популярните видове мед и ползите от тях

Продукт

 • Медът е един от най-полезните продукти.

  Видове мед и ползите от тях:

  - Мед от елда
  Този вид мед се нарича още „елексир на здравето”. Той е с високо съдържание на желязо и протеини. Медът от елда повишава нивото на хемоглобина в кръвта, тонизира и подобрява обмяната на веществата, спасение е за хората с хипертония и гастрит с повишена киселинност. Той е антисептично средство при язви, рани и други кожни проблеми. Дори се предполага че може да се бори с лъчевата болест.

  - Мед от глухарче
  Той е отлично противовъзпалително средство. Подходящ е за лечение на заболявания на черния дроб, хемороиди, като слабително средство, при високо кръвно налягане, при безсъние.

  - Малинов мед
  Той е прекрасно средство срещу умората, премахва нервното напрежение, тонизира и релаксира. Разтворен в топъл чай или мляко спомагат за укрепване на умунната система.

  - Кестенов мед
  Подходящ е за спортисти и хора изложени на физически стрес. Той е лесно смилаем, съдържа витамини В, С, D, К и аминокиселини.

  - Ментов мед
  Този вид мед има приятен аромат и много витамин С. Той успокоява и облекчава болката. Препоръчва се консумацията му при възрастни и деца.

  - Памуков мед
  Той е перфектен за козметични цели, тъй като омекотява кожата, премахва недостатъците, дава блясък и има високо съдържание на масло. Също така помага при настинка и грип.

  - Боров мед
  Това име е привидно, мед от гора с бор несъмнено съдържа освен бор, букет от билки, смола от дърво кедър, риган, планински ясен, червена боровинка, череша, касис, върба, калина.
  Този вълшебен коктейл има привлекателен аромат и пикантен вкус. Също така е наситен с йод и витамини, има и антисептични свойства.

  - Слънчогледов мед
  Той е полезен за сърдечния мускул, дори може да се бори с рак в ранния стадий. Осигурява нормалното функциониране на всички органи.

  - Мед от енчец
  Той елиминира възпалителни процеси в бъбреците и пикочния мехур. Спомага за стимулиране обмяната на веществата и се препоръчва при кожни заболявания.

  - Горски мед
  Това е най-популярният вид мед, който притежава уникални лечебни свойства и вкус. Безброй са растенията и дърветата, от които е приготвен-черноклен, върба, офика, ангелика, дива череша, върба, малина, глог, детелина, пълен е с различни витамини К, В2, В1, В,6, С, А и РР.
  Предпочитан е при лечение на астма, тъй като предотвратява заболявания на дихателните пътища. Той убива бактериите и увеличава количеството на хемоглобина в кръвта. Този мед се събира от безброй билки, така, че винаги е с различен вкус и цвят.

Вижте още кулинарни статии