Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Най-популярните видове мед и ползите от тях

Продукт

 • Медът е един от най-полезните продукти.

  Видове мед и ползите от тях:

  - Мед от елда
  Този вид мед се нарича още „елексир на здравето”. Той е с високо съдържание на желязо и протеини. Медът от елда повишава нивото на хемоглобина в кръвта, тонизира и подобрява обмяната на веществата, спасение е за хората с хипертония и гастрит с повишена киселинност. Той е антисептично средство при язви, рани и други кожни проблеми. Дори се предполага че може да се бори с лъчевата болест.

  - Мед от глухарче
  Той е отлично противовъзпалително средство. Подходящ е за лечение на заболявания на черния дроб, хемороиди, като слабително средство, при високо кръвно налягане, при безсъние.

  - Малинов мед
  Той е прекрасно средство срещу умората, премахва нервното напрежение, тонизира и релаксира. Разтворен в топъл чай или мляко спомагат за укрепване на умунната система.

  - Кестенов мед
  Подходящ е за спортисти и хора изложени на физически стрес. Той е лесно смилаем, съдържа витамини В, С, D, К и аминокиселини.

  - Ментов мед
  Този вид мед има приятен аромат и много витамин С. Той успокоява и облекчава болката. Препоръчва се консумацията му при възрастни и деца.

  - Памуков мед
  Той е перфектен за козметични цели, тъй като омекотява кожата, премахва недостатъците, дава блясък и има високо съдържание на масло. Също така помага при настинка и грип.

  - Боров мед
  Това име е привидно, мед от гора с бор несъмнено съдържа освен бор, букет от билки, смола от дърво кедър, риган, планински ясен, червена боровинка, череша, касис, върба, калина.
  Този вълшебен коктейл има привлекателен аромат и пикантен вкус. Също така е наситен с йод и витамини, има и антисептични свойства.

  - Слънчогледов мед
  Той е полезен за сърдечния мускул, дори може да се бори с рак в ранния стадий. Осигурява нормалното функциониране на всички органи.

  - Мед от енчец
  Той елиминира възпалителни процеси в бъбреците и пикочния мехур. Спомага за стимулиране обмяната на веществата и се препоръчва при кожни заболявания.

  - Горски мед
  Това е най-популярният вид мед, който притежава уникални лечебни свойства и вкус. Безброй са растенията и дърветата, от които е приготвен-черноклен, върба, офика, ангелика, дива череша, върба, малина, глог, детелина, пълен е с различни витамини К, В2, В1, В,6, С, А и РР.
  Предпочитан е при лечение на астма, тъй като предотвратява заболявания на дихателните пътища. Той убива бактериите и увеличава количеството на хемоглобина в кръвта. Този мед се събира от безброй билки, така, че винаги е с различен вкус и цвят.

Вижте още кулинарни статии