Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Напитки, които могат да заместят сутришното кафе

Здравословно

 • Кафето и чаят сутрин са енергизиращи напитки, и представляват сутрешен ритуал за много работещи хора. Но прекалената консумация на кафе е свързана с определени рискове като високо кръвно налягане, лоша концентрация, тревожност, смущения на съня.
  Съществуват алтернативи на кафето в различните страни.

  - Кафе от глухарчета
  Рядко се свързва това полско растение с ползи за здравето. То обаче е билка със способност да регулира храносмилателната система. В някои страни вместо обичайното кафе приготвят напитка от кафени зърна, цикория и глухарче.

  - Мате
  Топла или студена, това е предпочитаната напитка на Южна Америка. Тя се прави от листата на растението мате. Напитката съдържа значително по-малко кофеин, но за компенсация е пълна с витамини и минерали.

  - Джинджифилова напитка
  Джинджифилът е известен афродизиак. Той може се консумира, след като е натиснат във вода като чай, с лъжица мед или с лимонов или портокалов сок. Този освежаващ сок може да облекчи гадене, настинки, мигрена и е силен антиоксидант.

  - Кафе от цикория
  По време на една от кризите с кафето през XIX в., много европейци заместват недостъпната напитка с кафе от цикория, подобно по аромат, но различно на вкус. Постепенно цикорията отново губи привлекателност, макар че, тя има много положителен ефект върху черния дроб. Днес кафе от цикория се консумира в някои региони на Франция и Белгия.

  - Сок от пшеница
  Тази зелена напитка идва от младите филизи на пшеница, които са пресовани или сушени. Те са богати хранителни вещества, витамини A, C и E, аминокиселини.

  - Ройбос
  Ройбос е храст от семейството на акацията, което расте само в планините в Южна Африка. Това лечебно растение предпазва от астма, алергии или безсъние.

Вижте още кулинарни статии