Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Натурални антибиотици

Здравословно

 • В студените месеци, когато човек боледува по-често може да замени част от лекарствата с полезни билки и храни. Те не могат да помогнат, когато боледуването е сериозно и трябва да се пият антибиотици, но могат да се използват профилактично срещу болести и при не толкова сериозни простудни заболявания.

  - Чесън
  Той е полезна и вкусна алтернатива на антибиотика. Чесънът има силни антибактериални, антивирусни и противогъбични качества, благодарение на фитонцидите. Това са летливи вещества, които убиват вредните микроорганизми за кратко време.
  В чесъна се съдържат серни съставки, от които най-известен е алицин. Тези фитонутриенти подсилват имунната система и унищожават вредните бактерии в червата. Тъй като фитонцидите са много силни като действие, с тях не бива да се прекалява, за да не раздразните стомаха и червата си. Най-добре е да консумирате чесъна суров, защото горещината унищожава фитонцидите.

  - Масло от риган
  Ароматното масло от риган има качествата, доказани от множество изследвания. Най-силни са съставките в дивия риган, който обаче обикновено се бере в доста сурови условия. Всъщност точно тези условия са причина за силната потентност на билката по отношение на антибактериалните съставки, тъй като тя се нуждае от повече фитохимикали, за да оцелее в тях.
  Според проучвания маслото от риган убива до 96% от пневмококовите бактерии и до 92% от стафилококовите, протео- и найсерия бактериите. Някои бактерии найсерия причиняват заболявания като гонорея и менингит, протеобактериите обикновено са причина за инфекции на храносмилателната система, а стафилококите са виновник за някои разновидности на хранително отравяне. Маслото от риган унищожава 83% от стрептококите и почти 80% от ентерококите, които причиняват болка в гърлото, скарлатина, ревматична треска, цистит, анорексия и инфекция на раните.

  - Екстракт от листа от маслина
  Екстрактът от маслинени листа има антивирусни и антибактериални свойства, което го прави много подходящ за лечение на състояния, при които не е напълно ясен произходът на инфекцията. Съставката има силно действие срещу широк спектър от микроорганизми, а освен това действа срещу състаряващите клетките свободни радикали в кръвта.

  - Зелен чай
  Една от активните съставки на зеления чай е епигалокатехин галат, EGCG, която се смята за полезна в борбата с някои бактерии в устната кухина. Той има още много полезни свойства, като например антиоксидантно действие, но тази съставка предпазва зъбите от кариес и заздравява венците.

  - Подправката карамфилче и нейното масло
  Тази подправката е най-прочутата съставка срещу зъбобол, тъй като съдържа активни противобактериални и обезболяващи компоненти. Освен това карамфилчето може да се употребява срещу диария и проблеми с гъбичките.
  Основна съставка е евгенолът. Маслото от подправката може да се употребява разредено за хигиена на устната кухина и срещу кожни заболявания.
  Суров пчелен мед
  Суровият пчелен мед съдържа множество противовъзпалителни и противогъбични съставки, затова това освен вкусен, той е полезен за здравето. Може да се използва вътрешно и външно, срещу настинки, грип, като маска за лице, особено при мазна кожа с акне.
  Употребява се върху малки рани, срещу кашлица и възпалено гърло, както и върху изгорена кожа. Важно е обаче когато се използва, човек да е убеден, че няма алергия спрямо пчелни продукти.

Вижте още кулинарни статии