Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Натурални антибиотици

Здравословно

 • В студените месеци, когато човек боледува по-често може да замени част от лекарствата с полезни билки и храни. Те не могат да помогнат, когато боледуването е сериозно и трябва да се пият антибиотици, но могат да се използват профилактично срещу болести и при не толкова сериозни простудни заболявания.

  - Чесън
  Той е полезна и вкусна алтернатива на антибиотика. Чесънът има силни антибактериални, антивирусни и противогъбични качества, благодарение на фитонцидите. Това са летливи вещества, които убиват вредните микроорганизми за кратко време.
  В чесъна се съдържат серни съставки, от които най-известен е алицин. Тези фитонутриенти подсилват имунната система и унищожават вредните бактерии в червата. Тъй като фитонцидите са много силни като действие, с тях не бива да се прекалява, за да не раздразните стомаха и червата си. Най-добре е да консумирате чесъна суров, защото горещината унищожава фитонцидите.

  - Масло от риган
  Ароматното масло от риган има качествата, доказани от множество изследвания. Най-силни са съставките в дивия риган, който обаче обикновено се бере в доста сурови условия. Всъщност точно тези условия са причина за силната потентност на билката по отношение на антибактериалните съставки, тъй като тя се нуждае от повече фитохимикали, за да оцелее в тях.
  Според проучвания маслото от риган убива до 96% от пневмококовите бактерии и до 92% от стафилококовите, протео- и найсерия бактериите. Някои бактерии найсерия причиняват заболявания като гонорея и менингит, протеобактериите обикновено са причина за инфекции на храносмилателната система, а стафилококите са виновник за някои разновидности на хранително отравяне. Маслото от риган унищожава 83% от стрептококите и почти 80% от ентерококите, които причиняват болка в гърлото, скарлатина, ревматична треска, цистит, анорексия и инфекция на раните.

  - Екстракт от листа от маслина
  Екстрактът от маслинени листа има антивирусни и антибактериални свойства, което го прави много подходящ за лечение на състояния, при които не е напълно ясен произходът на инфекцията. Съставката има силно действие срещу широк спектър от микроорганизми, а освен това действа срещу състаряващите клетките свободни радикали в кръвта.

  - Зелен чай
  Една от активните съставки на зеления чай е епигалокатехин галат, EGCG, която се смята за полезна в борбата с някои бактерии в устната кухина. Той има още много полезни свойства, като например антиоксидантно действие, но тази съставка предпазва зъбите от кариес и заздравява венците.

  - Подправката карамфилче и нейното масло
  Тази подправката е най-прочутата съставка срещу зъбобол, тъй като съдържа активни противобактериални и обезболяващи компоненти. Освен това карамфилчето може да се употребява срещу диария и проблеми с гъбичките.
  Основна съставка е евгенолът. Маслото от подправката може да се употребява разредено за хигиена на устната кухина и срещу кожни заболявания.
  Суров пчелен мед
  Суровият пчелен мед съдържа множество противовъзпалителни и противогъбични съставки, затова това освен вкусен, той е полезен за здравето. Може да се използва вътрешно и външно, срещу настинки, грип, като маска за лице, особено при мазна кожа с акне.
  Употребява се върху малки рани, срещу кашлица и възпалено гърло, както и върху изгорена кожа. Важно е обаче когато се използва, човек да е убеден, че няма алергия спрямо пчелни продукти.

Вижте още кулинарни статии