Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Натурални лекове срещу възпалено гърло

Здравословно

 • Най-честите причини за болки в гърлото са алергиите, бактериалните и вирусните инфекции, прашният въздух , ниската влажност на въздуха в затворена стая и пушекът от печка или камина.
  Съществуват натурални средства, които могат да спомогнат за облекчаване на болките в гърлото.

  - Витамин С
  Взема се по 1000 мг витамин С по 3 пъти на ден. Този витамин спомага за лечение на възпалението, като стимулира работата на имунната система и се бори с инфекцията.

  - Чесън
  Той е чудесна добавка, тъй като притежава много силно антисептично и антибактериално действие, благодарение на съдържащите се в храната фитонциди. Приема се по 400- 600 милиграма чесън под формата на капсули, по 4 пъти на ден, или в суров вид заедно с храната.

  - Цинк
  Приема се по 1 таблетка цинк за смучене със съдържание 13 милиграма от съставката, на всеки 2 часа, докато симптомите на възпалено гърло отминат. Това лечение трябва да продължи не повече от седмица. Консумацията на цинк ускорява процеса на оздравяване. Прекаленото количество цинк обаче, повече от 50 милиграма дневно, може да компрометира работата на имунитета, затова не трябва да се приема дълго време.

  - Пчелен мед
  Той има антибактериални свойства, които спомагат за по-бързото оздравяване на лигавичната тъкан. Освен това намалява подуването и дискомфорта в засегнатите тъкани. Добавят се няколко супени лъжици мед в чаша топла вода или билков чай. Може да се консумира в комбинация от сока на половин лимон, мед и топла вода, или просто да се изяде лъжичка мед.

  - Ехинацея
  Приема се по 200 мг ехинацея под формата на капсули, по 4 пъти на ден. Тази билка има антибактериални и противовирусни свойства, затова тя може да ускори процеса на оздравяване.

Вижте още кулинарни статии