Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Необикновени употреби на яйчените черупки

Интересни факти

 • Черупките от яйцата могат да са не по-малко полезни от вътрешната им част. Няколко начина за употреба на обикновените черупки от кокоши яйца:

  Почистване на къщата
  Фино смлените яйчени черупки могат да се употребяват за почистване на някои повърхности в кухнята и банята. Те се превръщат в нетоксична абразивна съставка за почистване на мръсотията, особено ако се смесят с малко течен сапун. Със сместа може да се почистят замърсената повърхност на термоса, на тигана и на тенджерата.

  Отпушване на канализацията
  Дръжат се няколко парчета от черупки, не твърде ситно натрошени или смлени, върху решетката на кухненската мивка. Те ще уловят по-големите парчета храна, за да не запушват канала. Когато водата ги натроши на ситно, черупките ще почистят тръбите.

  Почистване кожата на лицето
  Слагат се няколко черупки в чашка с ябълков оцет и се накисват за няколко дена. Течността може да се употребява като противовъзпалителна смес за раздразнена кожа. За да възвърнете младежката гладкост на кожата се натрошават черупки и се нанесят върху кожата в комбинация с малко белтък. Изчаква се маската върху лицето да засъхне преди да се отмие от кожата с топла вода.

  Грижа за градината
  Яйчените черупки съдържат калций и минерали в големи дози, затова могат да подхранят растенията на терасата или в градината, ако се натрошат и се добавят в почвената смес.

  Здраве за домашните животни
  Изсушават се във фурната няколко яйчени черупки, слагат се в найлонова торбичка и се натрошават с точилка на пудра. Слага се натрошената пудра в храната на кучето, за да се допълни дажбата му с минерали.

  Грижа за разсада
  Използват се старите картонени опаковки за яйца, за да се сложат върху тях измити половинки от черупки. Пробива се в долната част малка дупка за дренаж. Напълват се черупките с почвена смес и се слага в тях семенце. Когато семената пораснат достатъчно, се засаждат в саксия без да се махат от черупката или директно в градината като се счупва.

  Изгонване на охлювите
  Натрошават се няколко яйчени черупки и се слагат покрай лехите със зеленчукови култури. Така ще се спре инвазията на гладни охлюви, без да се употребяват отровни и вредни пестициди.

  Сладост за кафето
  Слагат се малко натрошени яйчни черупки в машината за кафе, заедно с кафето, за да се редуцира горчивостта на напитката. Употребяваната смес може да се смеси с почвената смес на зеленината на терасата, за да се подхрани без отрови.

Вижте още кулинарни статии