Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Необикновени употреби на яйчените черупки

Интересни факти

 • Черупките от яйцата могат да са не по-малко полезни от вътрешната им част. Няколко начина за употреба на обикновените черупки от кокоши яйца:

  Почистване на къщата
  Фино смлените яйчени черупки могат да се употребяват за почистване на някои повърхности в кухнята и банята. Те се превръщат в нетоксична абразивна съставка за почистване на мръсотията, особено ако се смесят с малко течен сапун. Със сместа може да се почистят замърсената повърхност на термоса, на тигана и на тенджерата.

  Отпушване на канализацията
  Дръжат се няколко парчета от черупки, не твърде ситно натрошени или смлени, върху решетката на кухненската мивка. Те ще уловят по-големите парчета храна, за да не запушват канала. Когато водата ги натроши на ситно, черупките ще почистят тръбите.

  Почистване кожата на лицето
  Слагат се няколко черупки в чашка с ябълков оцет и се накисват за няколко дена. Течността може да се употребява като противовъзпалителна смес за раздразнена кожа. За да възвърнете младежката гладкост на кожата се натрошават черупки и се нанесят върху кожата в комбинация с малко белтък. Изчаква се маската върху лицето да засъхне преди да се отмие от кожата с топла вода.

  Грижа за градината
  Яйчените черупки съдържат калций и минерали в големи дози, затова могат да подхранят растенията на терасата или в градината, ако се натрошат и се добавят в почвената смес.

  Здраве за домашните животни
  Изсушават се във фурната няколко яйчени черупки, слагат се в найлонова торбичка и се натрошават с точилка на пудра. Слага се натрошената пудра в храната на кучето, за да се допълни дажбата му с минерали.

  Грижа за разсада
  Използват се старите картонени опаковки за яйца, за да се сложат върху тях измити половинки от черупки. Пробива се в долната част малка дупка за дренаж. Напълват се черупките с почвена смес и се слага в тях семенце. Когато семената пораснат достатъчно, се засаждат в саксия без да се махат от черупката или директно в градината като се счупва.

  Изгонване на охлювите
  Натрошават се няколко яйчени черупки и се слагат покрай лехите със зеленчукови култури. Така ще се спре инвазията на гладни охлюви, без да се употребяват отровни и вредни пестициди.

  Сладост за кафето
  Слагат се малко натрошени яйчни черупки в машината за кафе, заедно с кафето, за да се редуцира горчивостта на напитката. Употребяваната смес може да се смеси с почвената смес на зеленината на терасата, за да се подхрани без отрови.

Вижте още кулинарни статии