Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с лапад и маточина

Печено агнешко месо с лапад и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Нетипични приложения на хлебната сода

Кулинарни тънкости

 • Содата бикарбонат не се ползва при печенето на някой сладкиш. Тя има няколко невероятни приложения, които са изключително лесни.

  Содата е страхотен помощник при почистването. Петната от чай или кафе попити с разтворена сода във вода за една нощ и се премахват. Тя може да премахне само с едно движениe следите от одраскано на ламиниран паркет или върху перваза. Ако се добави малко вода към содата и когато сместа придобие по-гъст вид, тя може да се използва, за полиране на сребро. Ако се натопи половин картоф във вода с разтворена сода бикарбонат, то той може да се използва, за да почистване на ръждата от прибори или за други метални вещи.

  Сода бикарбонат поставена в купичка във фризера може да премахне неприятната миризма на застояла храна, която е там, дори когато са изхвърлени всички продукти с изтекъл срок на годност. Човек може да се отърве от неприятния дъх на чесън, като си направи гаргара с една чаена лъжица сода бикарбонат, разтворена във вода. С пухчето на пудрата може да се сложи леко сода под мишниците си, за да придобие ефекта на дезодоранта. За редотвратяване на миризмата на мухъл се поставя една малка торбичка пълна със сода бикарбонат в гардероба.

  Разтворена сода бикарбонат с вода може да се постави върху незначително изгаряне, както и при ухапвания от комар или други насекоми.

  За да се освежи бялото пране се слага една лъжица сода бикарбонат и дрехите стават искрящо бели. Освен за освежаване на дрехите, изсипана малко разтворена сода във водата при поливането на цветята спомага за удължаване на живота им.

  Вместо да се удря месото с чук за да стане достатъчно тънко, може вместо това, да се изсипе сода върху месото и след това се остави да подейства нейната магия за 3-5 часа във фризера. Преди да се започне готвенето месото се изплаква обилно и то е достатъчно фино.

  В случай, че се наложи гасене на пламъци, причинени от изливането на мазнина или олио върху тигана, то просто трябва да се слож малко сода бикарбонат, за да се предотвратят.

Вижте още кулинарни статии