Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Някои национални ястия и техните страни

Интересни факти

 • Повечето страни по света имат поне едно ястие, което е като запазена марка за националната им кухня. За един пътешественик е невъзможно да се запознае истински със страната, ако не опита от местните специалитети.

  - Роуст Бийф и Йоркширски пудинг в Англия
  Освен рибата и пържените картофи, други две от най-разпознаваемите национални ястия по света са английският роуст бийф и йоркширският пудинг. Тези ястия често се сервират като неделно обедно меню и си остават любими на нацията. Ако се поръчва роуст бийф то задължително следва въпрос как да бъде изпечено месото – добре опечено, средно, или алангле. Трябва да се опитат роуст бийф заедно с вкусния йоркширски пудинг с картофи, зеленчуци и сос грейви. Най-добрите места, на които да се консумират тези ястия са в домашни условия или някой пъб в неделните дни. Няма нищо, което да може да се сравни с домашно приготвен йоркширски пудинг.

  - Ирландско варено в земята на леприконите
  Ирландското варено е чудесна питателна храна, която стопля човек в студено време. Тази традиционна ирландска гозба е гъста и пълна с разнообразни съставки. Обичайно съдържа картофи, моркови, овнешко месо (макар че в последно време повече се използва агнешкото) и магданоз. Някой ирландски пъб в дъждовен, студен ден е най-доброто място, на което да се опита ирландското варено.

  - Pot-au-Feu във Франция
  Може много да се спори по въпроса кое именно трябва да бъде считано за националното ястие на Франция и всички спорещи ще бъдат прави. Френската кухня е необятна и изключително разнообразна. Все пак, Pot-au-Feu е едно от ястията, които традиционно присъстват на френската маса за вечеря. Името на ястието буквално се превежда като „гърна в огъня“, а самото то представлява богато селско ястие. Подобно на ирландското варено и това ястие съдържа месо, зеленчуци и разнообразни подправки, но за разлика от него, във френския вариант бульонът се сервира отделно от месото. Това ястие може да се консумира в някое малко бистро из уличките на Париж, но най-добре е в домашни условия.

  - Гулаш в Унгария
  Гулашът е символ на унгарската национална идентичност. Той традиционно има много съставки - говеждо месо, червен лук и други зеленчуци. В гулаша често се слагат също червени чушки и голяма лъжица сметана. Името на ястието произлиза от унгарското „gulyás“, от „gulya“, което означава „кравар“. Гулашът е национално ястие в Унгария и съседните страни, и е широко известен в други части на света. По традиция това се смята за просто домашно ястие, тъй като изисква малко внимание. В наши дни гулашът често се сервира в ресторант, тъй като дългото време за приготвяне го прави не особено практичен за готвене вкъщи от работещите домакини.

  - Coo-coo и летяща риба в Барбадос
  Coo-coo е каша, която съдържа царевично брашно и бамя. Кашата е гъста лепкава, като често се консумира с летяща риба, тъй като двете ястия се съчетават изключително добре. Рибата се приготвя на пара с лимон, зеленчуци и подправки, като може да бъде и доста пикантна.

  - Виенски шницел в Австрия
  Шницелът е познат на всички, а и е любимото национално ястие на австрийците. За да се приготви вкусен шницел се избират само най-добрите и пресни съставки. Той може да бъде приготвен от пилешко или свинско месо, но австрийците предпочитат варианта с телешко месо. Обикновено се сервира с гарнитура от салата, магданоз и лимон, а нещо обичайно в Австрия е неговия огромен размер.

  - Bulgogi в Корея
  Bulgogi представлява изключително пикантно говеждо месо, тъй като корейците предпочитат пикантната храна. Bulgogi е тънко нарязно и мариновано в соев сос, чесън и вино, след което бива изпечено на грил. Това национално ястие често се среща и в ресторантите. На масите има вградени горещи плочи, на които клиентите могат сами да приготвят месото така, както желаят. Месото често се яде и увито в маруля или спанак, заедно с кимчи. Кимчи (може да го срещнете и като „ким чи“) е известна корейска туршия със зеле, която по нашите разбирания е по-скоро салата. Тя е умерено люта, хрупкава и много вкусна.

  - Хамбургер в САЩ
  Да се посети САЩ и да не се консумира хамбургер, това е невъзможно. Често обаче е трудно човек да открие перфектния хамбургер. В САЩ има многобройни ресторанти и вериги за бързо хранене, където се откриват разнообразни хамбургери в менюто, така че клиентите имат просто огромен избор. За най-стария ресторант, в който се предлагат хамбургери в САЩ се счита Louis' Lunch в Ню Хевън.

Вижте още кулинарни статии