Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Някои национални ястия и техните страни

Интересни факти

 • Повечето страни по света имат поне едно ястие, което е като запазена марка за националната им кухня. За един пътешественик е невъзможно да се запознае истински със страната, ако не опита от местните специалитети.

  - Роуст Бийф и Йоркширски пудинг в Англия
  Освен рибата и пържените картофи, други две от най-разпознаваемите национални ястия по света са английският роуст бийф и йоркширският пудинг. Тези ястия често се сервират като неделно обедно меню и си остават любими на нацията. Ако се поръчва роуст бийф то задължително следва въпрос как да бъде изпечено месото – добре опечено, средно, или алангле. Трябва да се опитат роуст бийф заедно с вкусния йоркширски пудинг с картофи, зеленчуци и сос грейви. Най-добрите места, на които да се консумират тези ястия са в домашни условия или някой пъб в неделните дни. Няма нищо, което да може да се сравни с домашно приготвен йоркширски пудинг.

  - Ирландско варено в земята на леприконите
  Ирландското варено е чудесна питателна храна, която стопля човек в студено време. Тази традиционна ирландска гозба е гъста и пълна с разнообразни съставки. Обичайно съдържа картофи, моркови, овнешко месо (макар че в последно време повече се използва агнешкото) и магданоз. Някой ирландски пъб в дъждовен, студен ден е най-доброто място, на което да се опита ирландското варено.

  - Pot-au-Feu във Франция
  Може много да се спори по въпроса кое именно трябва да бъде считано за националното ястие на Франция и всички спорещи ще бъдат прави. Френската кухня е необятна и изключително разнообразна. Все пак, Pot-au-Feu е едно от ястията, които традиционно присъстват на френската маса за вечеря. Името на ястието буквално се превежда като „гърна в огъня“, а самото то представлява богато селско ястие. Подобно на ирландското варено и това ястие съдържа месо, зеленчуци и разнообразни подправки, но за разлика от него, във френския вариант бульонът се сервира отделно от месото. Това ястие може да се консумира в някое малко бистро из уличките на Париж, но най-добре е в домашни условия.

  - Гулаш в Унгария
  Гулашът е символ на унгарската национална идентичност. Той традиционно има много съставки - говеждо месо, червен лук и други зеленчуци. В гулаша често се слагат също червени чушки и голяма лъжица сметана. Името на ястието произлиза от унгарското „gulyás“, от „gulya“, което означава „кравар“. Гулашът е национално ястие в Унгария и съседните страни, и е широко известен в други части на света. По традиция това се смята за просто домашно ястие, тъй като изисква малко внимание. В наши дни гулашът често се сервира в ресторант, тъй като дългото време за приготвяне го прави не особено практичен за готвене вкъщи от работещите домакини.

  - Coo-coo и летяща риба в Барбадос
  Coo-coo е каша, която съдържа царевично брашно и бамя. Кашата е гъста лепкава, като често се консумира с летяща риба, тъй като двете ястия се съчетават изключително добре. Рибата се приготвя на пара с лимон, зеленчуци и подправки, като може да бъде и доста пикантна.

  - Виенски шницел в Австрия
  Шницелът е познат на всички, а и е любимото национално ястие на австрийците. За да се приготви вкусен шницел се избират само най-добрите и пресни съставки. Той може да бъде приготвен от пилешко или свинско месо, но австрийците предпочитат варианта с телешко месо. Обикновено се сервира с гарнитура от салата, магданоз и лимон, а нещо обичайно в Австрия е неговия огромен размер.

  - Bulgogi в Корея
  Bulgogi представлява изключително пикантно говеждо месо, тъй като корейците предпочитат пикантната храна. Bulgogi е тънко нарязно и мариновано в соев сос, чесън и вино, след което бива изпечено на грил. Това национално ястие често се среща и в ресторантите. На масите има вградени горещи плочи, на които клиентите могат сами да приготвят месото така, както желаят. Месото често се яде и увито в маруля или спанак, заедно с кимчи. Кимчи (може да го срещнете и като „ким чи“) е известна корейска туршия със зеле, която по нашите разбирания е по-скоро салата. Тя е умерено люта, хрупкава и много вкусна.

  - Хамбургер в САЩ
  Да се посети САЩ и да не се консумира хамбургер, това е невъзможно. Често обаче е трудно човек да открие перфектния хамбургер. В САЩ има многобройни ресторанти и вериги за бързо хранене, където се откриват разнообразни хамбургери в менюто, така че клиентите имат просто огромен избор. За най-стария ресторант, в който се предлагат хамбургери в САЩ се счита Louis' Lunch в Ню Хевън.

Вижте още кулинарни статии