Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Няколко правила за разбиване на белтъците на сняг

Кулинарни тънкости

 • В много рецепти съществува условието в тях белтъци да се разбият на твърд сняг. Това е елемент от сладкарството, който не се осъществява трудно, ако се спазват следните правила.

  - Съдът, в който ще разбиват белтъците, трябва да бъде чист и абсолютно сух. Не се препоръчва употребата на пластмасови съдове.
  - Отделянето на белтъците трябва да става много внимателно и не трябва да има и най-малката следа от жълтък, тъй като това може да провали разбиването.
  - Белтъците при разбиване трябва да са със стайна температура, защото тогава яйченият протеин е по-еластичен. Колкото по-студени са белтъците, толкова повече време ще отнеме разбиването.
  - Щом белтъците станат на пяна, се добавя лимонов сок - около 1 ч.л. на 4 белтъка. Това ще спомогне за достигането на пълния обем и твърдост на белтъците.
  - Получаването на твърд сняг от белтъци зависи и от самите яйца т.е. колко по-пресни са те, толкова по-лесно ще се получи желания резултат.
  - За да се улесни разбиването на белтъците, трябва да се добави щипка сол в сместа. Най-лесно обаче се получава твърд сняг, ако към белтъците се добавя на порции пудра захар.
  - Белтъците трябва да се разбят непосредствено преди добавянето им в рецептата, защото ако се оставят настрани и се изчака, обемът им бързо ще спадне.
  - Ако спред рецептата е необходимо да се добавят и други продукти към белтъчния сняг, това трябва да се направи с шпатула, като се разбърква леко. Това е необходимо, за да не се загуби вече получения обем.
  - Добре разбитите белтъци на сняг се познават по това, че след като се мине с нож през пухкавата смес, той ще остави следа.

Вижте още кулинарни статии