Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Няколко правила за разбиване на белтъците на сняг

Кулинарни тънкости

 • В много рецепти съществува условието в тях белтъци да се разбият на твърд сняг. Това е елемент от сладкарството, който не се осъществява трудно, ако се спазват следните правила.

  - Съдът, в който ще разбиват белтъците, трябва да бъде чист и абсолютно сух. Не се препоръчва употребата на пластмасови съдове.
  - Отделянето на белтъците трябва да става много внимателно и не трябва да има и най-малката следа от жълтък, тъй като това може да провали разбиването.
  - Белтъците при разбиване трябва да са със стайна температура, защото тогава яйченият протеин е по-еластичен. Колкото по-студени са белтъците, толкова повече време ще отнеме разбиването.
  - Щом белтъците станат на пяна, се добавя лимонов сок - около 1 ч.л. на 4 белтъка. Това ще спомогне за достигането на пълния обем и твърдост на белтъците.
  - Получаването на твърд сняг от белтъци зависи и от самите яйца т.е. колко по-пресни са те, толкова по-лесно ще се получи желания резултат.
  - За да се улесни разбиването на белтъците, трябва да се добави щипка сол в сместа. Най-лесно обаче се получава твърд сняг, ако към белтъците се добавя на порции пудра захар.
  - Белтъците трябва да се разбят непосредствено преди добавянето им в рецептата, защото ако се оставят настрани и се изчака, обемът им бързо ще спадне.
  - Ако спред рецептата е необходимо да се добавят и други продукти към белтъчния сняг, това трябва да се направи с шпатула, като се разбърква леко. Това е необходимо, за да не се загуби вече получения обем.
  - Добре разбитите белтъци на сняг се познават по това, че след като се мине с нож през пухкавата смес, той ще остави следа.

Вижте още кулинарни статии