Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с лапад и маточина

Печено агнешко месо с лапад и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Нискокалорични храни, които засищат за по-дълго време

Полезни съвети

 • При опит за отслабване или поддържане на здравословно тегло, много вероятно е, когато коремът започне да къркори, всички положени усилия да бъдат напразни.
  Затова е добре да се знае кои храни може да се консумират в подобен кризисен момент, без това да се отрази пагубно на режима на хранене.

  Храните, които без излишни калории засишат за дълъг период от време:

  1. Зеленчуци – Един от ключовите елементи да се чувстват човек сит за по-дълго време, са именно така вкусните и полезни зеленчуци. Когато се почувства глад, трябва да се хапне от тях на мястото на калоричните хранителни продукти.
  Техните високи нива на съдържание на фибри ще спомогнат на организма да се почувства сит за по-дълъг период от време. Най-подходящите зеленчуци са: печени картофи с обелката, репички, тиква, целина и китайско зеле.

  2. Ядки – Суровите ядки имат много здравословни мазнини и протеини в тях. Именно благодарение на тях стомахът няма скоро отново да подава индикации за глад.
  В комбинация със сушени плодове пък, ядките с помогнат да се управлява теглото си. Зърнени храни с подобни функции, които също са с нисък калоричен индекс, са леща, боб и грах.

  3. Сини сливи – От плодовете, най-добри за засищане на глада са сините сливи. Те имат богато съдържание на фибри и антиоксиданти, спомагащи за засищането.
  Сините сливи могат да се консумират както за закуска, така и като заместител на всяко останало хранене през деня. От плодовете други с подобни функции са ябълките, гроздето, пъпешът, крушите и малините.

  4. Овесена каша – Един от най-разпространените продукти са овесените ядки или овесена каша. Те съдържат така необходимите за засищане фибри - факт, който веднага поставя тази храна в списъка на храните с ниско-енергийна плътност.

  5. Подправки – Стратегията за използването на подправки с цел управление на теглото е известна отдавна. За да се чувства човек сит за по-дълго време, единственото, което трябва да направи, е да си позволите малко чубрица или друга подправка (може и пикантна), в съчетание с диетично меню за деня.

Вижте още кулинарни статии