Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Обработка на риби и морските дарове

Кулинарни тънкости

 • - Течността, в която се вари рибата, не трябва силно да ври. Рибата, която е варена на силен огън, става жилава, а бульонът й мътен.
  - Раците, скаридите и мидите се варят в силно вряща подсолена вода.
  - При обработката на рибата е необходимо да се отстранят остатъците от кръв по вътрешните части на гръбначната кост.
  - Специфичният мирис на камбалата може да се отстрани, като при обработката й се махне кожата от тъмната й страна.
  - Малко настъргано мускатно орехче, добавено в загрятото олио, придава на пържената риба специфичен аромат и вкус.
  - Блюдата от морска риба обикновено се поднасят с някакъв сос. За тлъстите риби (палтус, камбала) се препоръчват кисели сосове – доматен, лучен, бял. Сосовете към такива риби като хек, треска, скумрия трябва да съдържат сметана, майонеза, масло и яйце.
  - Прясната охладена риба има плътно тяло, нейните хриле са яркочервени на цвят, очите и са изпъкнали и прозрачни, люспите са гладки и блестящи, и плътно прилягат към кожата, а месото е твърдо, добре съединено с костите.
  - Рибата, предназначена за студени блюда, е най-добре да се пържи в растително масло.
  - Рибата със заливка не бива да се съхранява при минусова температура.
  - Солената риба се накисва в студена вода, за да се надуе. Така ще бъде по-лесно да се обработва. След това, ако има люспи, първо те се отстраняват, а после - главата, плавниците, опашният плавник.
  - Едрата риба се разделя на две по дължината на гръбначната кост и се реже на порционни парчета. След това нарязаните парчета солена риба се заливат със студена вода (1:2) и се киснат в зависимост от солеността 4-6 часа, като водата се сменя на всеки час.
  - При разфасоването на лин (каленик) за по-лесно отстраняване на слузта и люспите, рибата се пуска за секунда във вряща вода, а после се слага в студенa. След това се изважда и с тъпата страна на ножа се махат от горната й повърхност слузта и люспите. Линът се нарязва на парчета и се измива със студена вода.
  - Люспите на шарана се отстраняват по същия начин. Преди готвенето му трябва да му се отстранят хрилете, за да не придадат неприятен горчив вкус на ястието.
  - За да не мирише на риба или лук, ножът трябва да се натърка със сол или растително масло.
  - Замразената риба преди обработката трябва да се размрази, а солената да се накисне, за да се освободи от излишната сол.
  - При разфасоването на налим, гренадир и змиорка за отделянето на кожата тя трябва да се прореже около главата и да се „съблече” цялата риба, а след това да се нареже на порционни парчета, като се внимава да не се спука жлъчният мехур.

Вижте още кулинарни статии