Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки котлет с аромат на портокал и лимон

Агнешки котлет с аромат на...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Общото между чипса и наркотиците

Интересни факти

 • Направено е проучването в което се твърди, че авторите давали на опитни гризачи различни храни, които имат едно и също съдържание на калории. В допълнение, учените давали на плъхове и чипс.
  След това с помощта на ЯМР експертите изучавали дейността мозъка на гризачите. Установено е, че по време на хранене с чипс, центровете за удоволствие на мозъка на плъховете ставали по-активни, отколкото когато се хранят с други храни.
  Още повече, докато плъховете се хранят с чипс, те също така активират и други центрове отговарящи за различни зависимости, включително и наркотична.
  След ядене на чипсове плъховете започвали да играят по-бързо и да бягат, но това явление се дължи на активиране на упоменатите центрове. Може дори да се каже, че при ядене на чипс, плъховете изпадат в нещо като еуфория, която при хората също е придружена от хиперактивност.
  Учените също забелязват, че след известно време, след употребата на чипсове, плъховете от етап на възбуждане, преминават в летаргия и апатия. Това означава, че има всички признаци на абстиненция.
  Следва също да се отбележи, че при тези плъхове, които са имали нормално хранене, такива явления не се наблюдават.
  Авторите на изследването са дали само началото на мащабно проучване за вредите от този тип храни, които в повечето случай са натъпкани с адитиви, един от тях е и мононатриевия глутамат - овкусител без вкус и мирис, но пряко влияещ върху централната нервна система.

Вижте още кулинарни статии