Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Олио - мазнина сред най-популярните и най-често използваните от хората

Продукт

 • Олиото или растителното масло е сред най-популярните и най-често използваните от хората мазнини. По своята същност то е крайният продукт от маслодайни и етерично-маслени култури чрез механичното им пресоване или извличането му по химически начин. Съществува рафинирано и нерафинирано олио.
  Предимството на нерафинираното олио е, че то се произвежда от пресоване на сурови семки заедно с техните обвивки - по този начин запазва своите хранителни качества и не съдържа токсични агенти (киселини), които биха се образували в следствие на химична обработка. Освен това то е изключително богато на витамин Е, омега 6 и 9 ЕМК.
  Рафинираното олио се дели на на два вида - единично и двойно рафинирано. Получава се по химичен път от изпечени или сушени семена, като се филтрира неколкократно, за да се изчистят всички протеинови остатъци. За разлика от животинските мазнини, растителното олио не съдържа холестерол.
  В кулинарията най-често се използва слънчогледовото олио, като предимствата му пред зехтина са, че е сравнително по-евтино и има универсално приложение – може да се използва за печене, пържене, за подправяне на салати и др. Освен това олиото е основна съставка на майонезата, лютеницата и много видове туршии. Доказано е, че усвояването на повечето видове зеленчуци е по-добро, ако те са подправени с мазнина. В олиото се съдържат още: витамин Е, който освен, че е мощен антиоксидант, има положително въздействие както върху имунната, така и върху сърдечносъдовата система; лецитин, който от своя страна подпомага функционирането на клетките, като осигурява материал за клетъчните им мембрани; ненаситени мастни киселини – важни за регулиране на съдовия тонус; витамин А.
  Полезната влияние на олиото може да се усети само ако се консумира с мярка и се съхранява правилно, а именно да се държи на тъмно, сухо и хладно място. Също така далеч от пряка слънчева светлина и високи температури. Трябва да се следи капачката на бутилката, в която се държи, да е добре затворена, за да не се окисли съдържанието в нея. Не бива да се забравя обаче, че прекаляването с пържени храни води до сериозни здравословни проблеми. Освен това прекомерната употреба на олио може да наруши баланса в организма. Задължително е от време на време да се редува с други мазнини.
  Олиото е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Олиото е подходящо и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии