Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Орех - много полезен, заради богатото си съдържание на мазнини, белтъчини и минерални вещества

Растение

  • Ореховите ядки са много полезни, тъй като са с богатото съдържание на мазнини, белтъчини и минерални вещества. Смята се, че ядките на 20 ореха могат да задоволят дневната нужда на човек от мазнини, а също и 1/6 от необходимите белтъчни вещества. Сухите орехи са по-трудно смилаеми от пресните и понякога дразнят лигавицата на устата, езика и глътката. Препечни орехите губят тези отрицателни свойства, но съдържанието на витамин С в тях значително намалява.
    Хора с наднормено тегло или стремящи се към намаляване на мазнините в организма, трябва да ограничават приема на орехови ядки, защото те съдържат много мазнини. В същото време обаче, те са ценен източник на енергия и подсилват организма, поради което се препоръчват на хора, възстановяващи се след тежки заболявания, а също и на умствено преуморени лица. Полезни са за болни от анемия и туберколоза. Въглехидратите им се понасят много добре от болни от захарен диабет, а ореховото масло се препоръчва при лечение на стеросклероза и високо кръвно налягане, поради наличието на важни липотропни вещества и ненаситени мастни киселини.
    Орехът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Орехът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии