Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки шишчета с гъби и пиперки

Агнешки шишчета с гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Основни правила за здравословен живот

Здравословно

 • За да изглежда и да се чувства добре човек е важно с какво и как се храни. Трябва да се залага на полезни продукти, както и начина им на приготвяне да бъде по здравословен (на пара, варени, печени без мазнина). Според специалистите има 5 базови правила, които могат да помогнат.

  Да се избира натурална храна. Правилното хранене започва с употребата на някои базови продукти - пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, полезни мазнини и източници на растителни протеини. Може да се добавят в менюто още овесени ядки, кафяв ориз, макаронени изделия от твърда пшеница или многозърнест хляб, кекс с ядки и други храни, съдържащи целулоза. Има я още в плодовете (ябълки, портокали, ягоди, сливи, нектарини) и зеленчуците (зелените салати, зелен боб, грах, нахут). Акцентът трябва да бъде поставен върху натуралността – т.е. да се консумират храните по възможност в натурален вид, колкото се може по-малко обработени.

  Консумиране на продукти, богати на желязо. Представителките на нежния пол не уважават много този елемент и той почти отсъства от менюто им. За да се набави, трябва да се заложи на постното червено месо, черния дроб, спанака, бадемите, лещата.

  Да не се прекалява с протеините. Те действително са важна част от всяко здравословно меню, но ако се прекали с приема на животински протеини, това може да навреди на организма - той губи от калция и с времето това може да доведе до понижена плътност на костите и остеопороза.

  Консумация на по-малко кафе. Кофеинът влияе на хормоналния баланс и води до загуба на калций. Добре е да се ограничи приема на кафе до една чаша на ден, а ако е възможно да се замени с чай.

  За по-здрави кости. Това може да постигне като се консумират продукти, богати на калций и магнезий, с добавяне към тях на витамин D. Най-добри източници на калций са млечните продукти, зелени листни зеленчуци, овесени ядки, пълнозърнести продукти, тофу, зелен боб, чесън. За по-доброто усвояване на калция лекарите препоръчват да се приема с магнезий (зелените листни зеленчуци, сокове от летни плодове, броколи, краставици, зелен боб, тиквени семки, лен, слънчогледови семки). Витамин D се получава за около половин час отдих под слънчевите лъчи или храни (скариди) и хранителни добавки.


Вижте още кулинарни статии