Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Основни правила за здравословен живот

Здравословно

 • За да изглежда и да се чувства добре човек е важно с какво и как се храни. Трябва да се залага на полезни продукти, както и начина им на приготвяне да бъде по здравословен (на пара, варени, печени без мазнина). Според специалистите има 5 базови правила, които могат да помогнат.

  Да се избира натурална храна. Правилното хранене започва с употребата на някои базови продукти - пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, полезни мазнини и източници на растителни протеини. Може да се добавят в менюто още овесени ядки, кафяв ориз, макаронени изделия от твърда пшеница или многозърнест хляб, кекс с ядки и други храни, съдържащи целулоза. Има я още в плодовете (ябълки, портокали, ягоди, сливи, нектарини) и зеленчуците (зелените салати, зелен боб, грах, нахут). Акцентът трябва да бъде поставен върху натуралността – т.е. да се консумират храните по възможност в натурален вид, колкото се може по-малко обработени.

  Консумиране на продукти, богати на желязо. Представителките на нежния пол не уважават много този елемент и той почти отсъства от менюто им. За да се набави, трябва да се заложи на постното червено месо, черния дроб, спанака, бадемите, лещата.

  Да не се прекалява с протеините. Те действително са важна част от всяко здравословно меню, но ако се прекали с приема на животински протеини, това може да навреди на организма - той губи от калция и с времето това може да доведе до понижена плътност на костите и остеопороза.

  Консумация на по-малко кафе. Кофеинът влияе на хормоналния баланс и води до загуба на калций. Добре е да се ограничи приема на кафе до една чаша на ден, а ако е възможно да се замени с чай.

  За по-здрави кости. Това може да постигне като се консумират продукти, богати на калций и магнезий, с добавяне към тях на витамин D. Най-добри източници на калций са млечните продукти, зелени листни зеленчуци, овесени ядки, пълнозърнести продукти, тофу, зелен боб, чесън. За по-доброто усвояване на калция лекарите препоръчват да се приема с магнезий (зелените листни зеленчуци, сокове от летни плодове, броколи, краставици, зелен боб, тиквени семки, лен, слънчогледови семки). Витамин D се получава за около половин час отдих под слънчевите лъчи или храни (скариди) и хранителни добавки.


Вижте още кулинарни статии