Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Папая – витаминозна бомба

Плод

 • Папаята е сладко-сочен с мека консистенция плод, който съдържа много витамини. Той действа оздравително на сърцето, подкрепя имунната система и притежава изразени антивъзпалителни ефекти

  Както при авокадото и бананите, папаята съдържа вещества наречени хитинази, които са свързани със синдрома на плодово-латексова алергия. Ако е налице непоносимост към изкуствена гума и латексови изделия, папаята може да се окаже много вреден, погълнат суров. Неговата термична обработка може да деактивира ензимите, но това не е сигурно и рискът отново остава твърде голям.

  Когато се избира папая, трябва да се знае кога и как ще бъде консумирана. Ако ще се консумира в суров вид до ден-два, плодовете трябва да бъдат с червеникаво-оранжев цвят, леко меки на допир. Жълтеникавите нямат приятен вкус и им трябва до няколко дни, за да узреят. След това обаче те се развалят много бързо.
  Ако папаята е зелена, е подходяща само за готвене или за специфичната Азиатска салата. Няколко тъмни точици по повърхността на плода няма да увредят вкуса му, но ако е натъртен или прекалено мек, вкусовите и хранителните му показатели вече са крайно влошени.
  Повечето хора изхвърлят черните семки, но те всъщност са ядивни и притежават лек пиперлив вкус. Могат да бъдет дъвкани цели или да се пасират като добавка към салати.
  Най-високи нива на антиоксиданти в папаята са налични, когато плодът е напълно узрял и здрав.

Вижте още кулинарни статии