Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Папая – витаминозна бомба

Плод

 • Папаята е сладко-сочен с мека консистенция плод, който съдържа много витамини. Той действа оздравително на сърцето, подкрепя имунната система и притежава изразени антивъзпалителни ефекти

  Както при авокадото и бананите, папаята съдържа вещества наречени хитинази, които са свързани със синдрома на плодово-латексова алергия. Ако е налице непоносимост към изкуствена гума и латексови изделия, папаята може да се окаже много вреден, погълнат суров. Неговата термична обработка може да деактивира ензимите, но това не е сигурно и рискът отново остава твърде голям.

  Когато се избира папая, трябва да се знае кога и как ще бъде консумирана. Ако ще се консумира в суров вид до ден-два, плодовете трябва да бъдат с червеникаво-оранжев цвят, леко меки на допир. Жълтеникавите нямат приятен вкус и им трябва до няколко дни, за да узреят. След това обаче те се развалят много бързо.
  Ако папаята е зелена, е подходяща само за готвене или за специфичната Азиатска салата. Няколко тъмни точици по повърхността на плода няма да увредят вкуса му, но ако е натъртен или прекалено мек, вкусовите и хранителните му показатели вече са крайно влошени.
  Повечето хора изхвърлят черните семки, но те всъщност са ядивни и притежават лек пиперлив вкус. Могат да бъдет дъвкани цели или да се пасират като добавка към салати.
  Най-високи нива на антиоксиданти в папаята са налични, когато плодът е напълно узрял и здрав.

Вижте още кулинарни статии