Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Aгнешко бутче с хвойна и розмарин

Aгнешко бутче с хвойна и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Пътешествие до Франция с вкусно клафути

Чуждестранна кулинария

  • През лятото всеки човек мечтае за пътешествия до далечни места. Традиционно Франция е една от най-желаните дестинации. Невсеки обаче може да си позволи да отиде до там, затова ето един лесен начин да се докоснете до тази страна. Направeте си клафути. Това е един от най-харесваните френски десерти, който съчетава в себе си по малко от различни видове сладкиши. Най-общо клафутито се приготвя като се наредят в някакъв съд плодове и се заливат с течно тесто, подобно на това за палачинки. Сместа се изпича, а резултатът е невероятен.
    Счита се, че клафути произхожда от френският регион Лимузин. Наименованието на десерта идва от Окситанския език (древен романски език) от думата clafir, която означава напълвам. Популярността на сладкиша нараства през XIX век, когато готвачи от различни региони на Франция и дори и от други страни започват да измислят свои версии на сладкиша, използвайки най-голямо разнообразие от плодове за направата му – круши, ябълки, сливи, боровинки и манго. Също така традицията повелява клафути да се приготвя с череши. Според специалистите, ако в десерта има плодове, различни от череши, то тогава той не трябва да се казва клафути. Експертите по френски език от Френската академия направили грешката да определят клафути просто като „плодова пита”, с което си навлекли гнева на майсторите готвачи от региона Лимузин.
    Трябва да се отбележат тънкостите при приготвянето на традиционното френско клафути. В общи линии няма нищо сложно. Това, което отнема най-много време, е обезкостяването на черешите, но ако се придържате стриктно към френските кулинарни традиции, то може да оставите черешите с костилките. Важно е сладкишът да се пече на ниска температура, за да не остане в средата суров. Трябва след това да се прибере в хладилника за няколко часа, за да стегне добре. Препоръчително е десертът да се яде директно от съда, в който е печен.

Вижте още кулинарни статии