Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Патица по пекински – специалитетът на Китай

Ястия с история

  • Историята на това ястие е от епохата на император Мин. Той бил известен гурман и изкусните готвачи се опитвали да му угодят с великолепните си ястия. Какво ли не било поднасяно на императорската трапеза – меча лапа, маймунски устни, камилска гърбица... Но Негово величество бил истински сразен от ястието, приготвено от най-обикновена патица. Смятало се, че кожата на приготвената патица по пекински има уникалната способност да подмладява.
    Има две рецепти за приготвянето на Патица по пекински.

    Според първата патицата се окачва над огъня и така се пече. По втората птицата се пече в закрита пещ.

    Ще се разгледа втората рецепта, тъй като в днешно време малко хора имат възможността да окачат патица над огъня у дома. Процесът на приготвянето на това ястие е дълъг и завладяващ. Патицата се пече на бавен огън, като температурата в пещта постепенно пада. В резултат от това печене кожата на птицата става румена и хрупкава. Умението да се разрязва и поднася патицата е истинско изкуство. От всяка патица готвачът със специален нож нарязва 108 парченца. Интересен е фактът, че преди от тази патица се е яла предимно кожата, но сега се консумира и месото, което е много нежно и вкусно. Към патицата се поднасят специални палачинки. В палачинката се завива парченце патешко месо. После всичко това се топи в специален соев сос.
    В палачинката също така може да се сложи и стръкче праз и парченца фино нарязана краставица. Малко по-късно готвачът носи супа, приготвена от останалата част от патицата. Тази супа има млечен цвят, впечатляващ вкус и неповторим аромат.

Вижте още кулинарни статии