Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Пълнено агне (яре)

Пълнено агне (яре)

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Патладжан - синият домат

Растение

  • Патладжанът е зеленчук от семейство Картофови. Той е известен още под името „син домат“. Произхожда е Индия. Патладжаните се препоръчват на всички, тъй като благодарение на ниската им калорийност е полезно те да се включват в менюто на хората, които страдат от наднормено тегло, както и на възрастните. Патладжанът нормализира водния обмен и подобрява работата на сърдечния мускул. Освен това има противовъзпалителни свойства, предпазват черния дроб от мастни натрупвания, засилва способността на инсулина да понижава равнището на захарта в кръвта, активизира процеса на образуване на еритроцити. Благодарение на високото съдържание на калий и натрий, ястията от патладжани са ефективно жлъчогонно и пикочогонно средство.
    Патладжанът е богат на хранителни влакнини и подобрява работата на стомашно-чревния тракт, а и съдържащата се във влакнините тартронова киселина залавя липогенезата и така предпазва от затлъстяване. Нежните фибри на патладжаните, попадайки в организма на човека, поддържат жизнените дейности на флората на червата и подобряват храносмилането.
    Патладжанът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Патладжанът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии