Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Патладжан - синият домат

Растение

  • Патладжанът е зеленчук от семейство Картофови. Той е известен още под името „син домат“. Произхожда е Индия. Патладжаните се препоръчват на всички, тъй като благодарение на ниската им калорийност е полезно те да се включват в менюто на хората, които страдат от наднормено тегло, както и на възрастните. Патладжанът нормализира водния обмен и подобрява работата на сърдечния мускул. Освен това има противовъзпалителни свойства, предпазват черния дроб от мастни натрупвания, засилва способността на инсулина да понижава равнището на захарта в кръвта, активизира процеса на образуване на еритроцити. Благодарение на високото съдържание на калий и натрий, ястията от патладжани са ефективно жлъчогонно и пикочогонно средство.
    Патладжанът е богат на хранителни влакнини и подобрява работата на стомашно-чревния тракт, а и съдържащата се във влакнините тартронова киселина залавя липогенезата и така предпазва от затлъстяване. Нежните фибри на патладжаните, попадайки в организма на човека, поддържат жизнените дейности на флората на червата и подобряват храносмилането.
    Патладжанът е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Патладжанът е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии