Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Пчелното млечице – изключително полезно за здравето

Продукт

 • Пчелното млечице е биологичен продукт, който се секретира от пчелите кърмачки на възраст от 5 до 15 дни. В кошера то служи за храна на търтеите, на личинките и на пчелата майка. То е познато още с имената маточно млечице и желе роял.

  Физически пчелното млечице представлява бяло-кремава гъста маса, която се отличава със сладко-кисел вкус и специфична остра миризма. То има високо съдържание на вещества, които имат хранителна и биологична стойност за организма.

  Пчелното млечице е особено богато на белтъчини, чието съдържание е в границите от 13 до 30%. Включва още 22 заменими и незаменими киселини, като серин, левцин, изолевци, аргинин, цистеин, хистидин, пролин, триптофан, лизин, валин, метионин, глатаминова киселина и други.
  Установено е, че в пчелното млечице се съдържа и глоболиновата киселина, която е позната в медицината като гама-глобулин. Пчелният продукт е много богат на витамини В1, В2, В3, В4, В5, В6, В7, В8, В9 и В12, и в по-малки количества витамини А,С, Д и Е. Той съдържа още минерали цинк, кобалт, желязо и манган.
  В дългия списък от полезни вещества, които влизат в химичния състав на пчелното млечице, могат да се добавят ацетилхолин, хормони, смилателни ферменти и декаоксидеценовата киселина.

  Пчелното млечице има широко приложение при лечението на различни заболявания. Приемането му за дълъг период от време води до повишаване на кръвното налягане на хипотониците. Този продукт може да се използва при лечението на атеросклероза, анемия, артрози, артрити, болести на горните дихателни пътища, невралгии, чернодробни заболявания, симптоми на менопауза и пародонтоза. Консумацията на пчелно млечице стимулира функциите на жлезите с вътрешна секреция, нормализира кръвообращението и процеса на обмяна на веществата.

Вижте още кулинарни статии