Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Петте най-вредни храни

Интересни факти

 • - Газирани напитки
  Освен че, те съдържат много захар, газираните напитки са претъпкани с консерванти. Те вредят на стомаха, като консумацията им води след себе си гастрит.
  Газираните безалкохолни освен това разрушават костите и зъбите, затрудняват работата на бъбреците и вредят на сърцето.

  - Сладолед
  Честата му консумация може да забави обмяната на веществата в човешкия организъм. Това се дължи на изкуствените сгъстители и аромати, които той съдържа. Освен това в него има още захар, транс мазнини, изкуствени оцветители и овкусители, които дори могат да бъдат токсични.

  - Сосове
  Тук влизат кетчуп, майонеза и горчица. Те са пълни с оцветители, подсладители, заместители и още химия. Освен това често са направени от генномодифицирани продукти. Висококалорични са, а майонезата е една от най-мазните храни.

  - Пушени продукти и колбаси
  Основната опасност при колбасите е, че не е ясно от какво точно са направени. Най-често в тях почти няма месо, а само сланина и остатъци, които са богато подправени с консерванти.
  Мазнината, която съдържат, застрашава сърдечното здраве и неминуемо води до наднормено тегло и затлъстяване при прекалена консумация. Пушените продукти са опасни заради натрупването в тях на канцерогенното вещество бензопирен.

  - Сол и захар
  Това са веществата, които са наречени „бяла смърт“.
  Някои от диетолозите смятат, че примът на сол е напълно излишен за организма. Прекалената й употреба води до сърдечносъдови и бъбречни заболявания, както и понижен имунитет.
  Завишената консумация на бяла захар води до множество заболявания, повечето от които смъртоносни. Сред тях са затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови проблеми и други.

Вижте още кулинарни статии