Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Петте най-вредни храни

Интересни факти

 • - Газирани напитки
  Освен че, те съдържат много захар, газираните напитки са претъпкани с консерванти. Те вредят на стомаха, като консумацията им води след себе си гастрит.
  Газираните безалкохолни освен това разрушават костите и зъбите, затрудняват работата на бъбреците и вредят на сърцето.

  - Сладолед
  Честата му консумация може да забави обмяната на веществата в човешкия организъм. Това се дължи на изкуствените сгъстители и аромати, които той съдържа. Освен това в него има още захар, транс мазнини, изкуствени оцветители и овкусители, които дори могат да бъдат токсични.

  - Сосове
  Тук влизат кетчуп, майонеза и горчица. Те са пълни с оцветители, подсладители, заместители и още химия. Освен това често са направени от генномодифицирани продукти. Висококалорични са, а майонезата е една от най-мазните храни.

  - Пушени продукти и колбаси
  Основната опасност при колбасите е, че не е ясно от какво точно са направени. Най-често в тях почти няма месо, а само сланина и остатъци, които са богато подправени с консерванти.
  Мазнината, която съдържат, застрашава сърдечното здраве и неминуемо води до наднормено тегло и затлъстяване при прекалена консумация. Пушените продукти са опасни заради натрупването в тях на канцерогенното вещество бензопирен.

  - Сол и захар
  Това са веществата, които са наречени „бяла смърт“.
  Някои от диетолозите смятат, че примът на сол е напълно излишен за организма. Прекалената й употреба води до сърдечносъдови и бъбречни заболявания, както и понижен имунитет.
  Завишената консумация на бяла захар води до множество заболявания, повечето от които смъртоносни. Сред тях са затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови проблеми и други.

Вижте още кулинарни статии