Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул  чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Пилешки дробчета- едни от най-добрите източници на витамините от група В

Карантии

  • Пилешките дробчета, заедно с пуешките и патешките, са едни от най-добрите източници на витамините от група В. Те съдържат във високи количества витамини В12, В9, В2, В5, както и витамини А и С. Едва 10 грама са достатъчни, за да задоволят дневната необходимост на човека от фолиева киселина (витамин В12), а 100 грама от продукта съдържат дневната доза от всички витамини от групата В. Дробчетата са добър източник и на селен, желязо, мед, фосфор и витамин холин. Те са богати на белтъчини и почти не съдържат въглехидрати. Съдържат малко количество мазнини (едва 4 грама на 100 грама), но пък имат високо съдържание на холестерол. От гледна точка на калоричност се считат за нискокалорична храна.
    Пилешките дробчета се приготвят по разнообразни начини - пържени, запечени със зеленчуци или ориз, смлени на домашен пастет, на тиган, в гювече с домати и лук. Също може да се използват печени като добавка към зелени салати.
    Пилешки дробчета са с нисък гликемичен товар, което ги прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Пилешки дробчета са подходящи и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии