Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Пилешки дробчета- едни от най-добрите източници на витамините от група В

Карантии

  • Пилешките дробчета, заедно с пуешките и патешките, са едни от най-добрите източници на витамините от група В. Те съдържат във високи количества витамини В12, В9, В2, В5, както и витамини А и С. Едва 10 грама са достатъчни, за да задоволят дневната необходимост на човека от фолиева киселина (витамин В12), а 100 грама от продукта съдържат дневната доза от всички витамини от групата В. Дробчетата са добър източник и на селен, желязо, мед, фосфор и витамин холин. Те са богати на белтъчини и почти не съдържат въглехидрати. Съдържат малко количество мазнини (едва 4 грама на 100 грама), но пък имат високо съдържание на холестерол. От гледна точка на калоричност се считат за нискокалорична храна.
    Пилешките дробчета се приготвят по разнообразни начини - пържени, запечени със зеленчуци или ориз, смлени на домашен пастет, на тиган, в гювече с домати и лук. Също може да се използват печени като добавка към зелени салати.
    Пилешки дробчета са с нисък гликемичен товар, което ги прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Пилешки дробчета са подходящи и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии