Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Подготовка за приготвяне на салата

Кулинарни тънкости

 • Салатата е популярно блюдо, в състава на което влизат сурови или варени зеленчуци, зелени подправки и плодове. То може да се раздели на два вида: Салати от сурови зеленчуци и Салати от сурови и варени зеленчуци

  Вкусовите качества на салатите зависят от дресинга, който може да бъде майонезен сос или сметана, със сол, лимонов сок или трапезен оцет и растително масло – олио, зехтин. За да се придаде на салатата различен вкусов оттенък, в дресинга се добавя горчица, сос „Уорчестър“ или други популярни сосове. За приготвянето на сосовете и дресингите са необходими малко сол, пудра захар и винен оцет, или оцет, в който са престояли различни подправки.

  Салатите е добре да се декорират със същите продукти, от които са направени. Продукти се разполагат симетрично или под формата на рисунка и дантела с мотиви в различни багри. Салатените листа или стръкчетата целина, които се разполагат в средата на купа, придават на салата завършен вид. Украшенията за салатите и самият подбор на продуктите за приготвянето им може да се разнообразят в зависимост от вкуса изобретателността на кулинара.

  Салата най-често се предлага студена и трябва да се съхранява на студено място, в случай, че не се сервира веднага след приготвянето.

  Подготовка на продуктите за салата
  - Зелената салата - За нея се подбират здравите листа, накисват се в студена вода в голям съд, като водата се сменя 2-3 пъти. Колкото по-студена е водата, толкова по-вкусни стават листата. След това те се отцеждат и подсушават върху хартиена салфетка.
  - Салата от целина - Корените на целината се отрязват и тъмните места на стъблата й се почистват с нож. След това целината престоява в студена вода за 1-2 часа, измива се два пъти в чиста вода.
  - Магданозът се поставя във вода. Клончетата му се използват за украса на салатата, а стеблата – при варене на бульон.
  - Пресните краставици се мият, обелват и нарязват на парчета, а краставиците, които се отглеждат в парници, не се белят.
  - Киселите и маринованите краставички се нарязват на парчета, а корнишоните може да се нарежат на парчета или се оставят цели.
  - Доматите се избират зрели и твърди, измиват се със студена вода и се режат на парчета. Ако трябва да се обелят, тогава се попарват с кипяща вода и след това кожицата им се смъква.
  - Кромидът и зеленият лук - Кромидът се почиства, нарязва се на много тънки кръгчета, от които се отделят фини колелца. Нарязаният лук се полива с оцет, за да се отстрани острият му вкус. Зеленият лук, почистен и измит със студена вода, се нарязва на малки парченца.
  - Ябълките и крушите се обелват. Ако ябълките се нарежат на кръгчета, сърцевината със семките се отстранява със специален уред. Отначало може ябълките и крушите да се нарежат на четвъртинки, да се изреже сърцевината им и след това да се нарежат.
  - Портокалите и мандарините се обелват, разделят на парчета или се нарязват на кръгчета, а корите им може да се настържат за декорация на салатата.
  - Гроздето, вишните и ягодите се подбират зрели и здрави, измиват се със студена вода и се подсушават. Костилките на вишните и черешите се отстраняват.
  - Морковът и ряпата, обелени и измити, се варят, охлаждат и режат на парчета.
  - Картофите се варят необелени, след това се обелват и като се охладят, се режат на парчета.
  - Цвеклото се вари или пече във фурната, обелва се и се реже на парчета.
  - Карфиолът се разделя на розички и се вари.
  - Бобените и граховите шушулки се почистват от жилките и се измиват. Бобените шушулки се нарязват на парченца с дължина 2-3 см, а граховите се режат наполовина. Всеки сорт се вари отделно в кипяща подсолена вода. След варенето шушулките се отцеждат и охлаждат.
  - Консервираните зеленчуци са много удобни за салатите, тъй като не изискват предварителна подготовка и варене. Преди приготвянето на салатата те се оставят върху сито, за да се отцедят.
  - Месните и рибни продукти се варят или пържат така, както се подготвят и за други горещи и студени блюда. Месото се отделя от костите и кожата и се нарязва с остър нож напречно на тънки парченца или на кубчета.

Вижте още кулинарни статии