Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Подготовка за приготвяне на салата

Кулинарни тънкости

 • Салатата е популярно блюдо, в състава на което влизат сурови или варени зеленчуци, зелени подправки и плодове. То може да се раздели на два вида: Салати от сурови зеленчуци и Салати от сурови и варени зеленчуци

  Вкусовите качества на салатите зависят от дресинга, който може да бъде майонезен сос или сметана, със сол, лимонов сок или трапезен оцет и растително масло – олио, зехтин. За да се придаде на салатата различен вкусов оттенък, в дресинга се добавя горчица, сос „Уорчестър“ или други популярни сосове. За приготвянето на сосовете и дресингите са необходими малко сол, пудра захар и винен оцет, или оцет, в който са престояли различни подправки.

  Салатите е добре да се декорират със същите продукти, от които са направени. Продукти се разполагат симетрично или под формата на рисунка и дантела с мотиви в различни багри. Салатените листа или стръкчетата целина, които се разполагат в средата на купа, придават на салата завършен вид. Украшенията за салатите и самият подбор на продуктите за приготвянето им може да се разнообразят в зависимост от вкуса изобретателността на кулинара.

  Салата най-често се предлага студена и трябва да се съхранява на студено място, в случай, че не се сервира веднага след приготвянето.

  Подготовка на продуктите за салата
  - Зелената салата - За нея се подбират здравите листа, накисват се в студена вода в голям съд, като водата се сменя 2-3 пъти. Колкото по-студена е водата, толкова по-вкусни стават листата. След това те се отцеждат и подсушават върху хартиена салфетка.
  - Салата от целина - Корените на целината се отрязват и тъмните места на стъблата й се почистват с нож. След това целината престоява в студена вода за 1-2 часа, измива се два пъти в чиста вода.
  - Магданозът се поставя във вода. Клончетата му се използват за украса на салатата, а стеблата – при варене на бульон.
  - Пресните краставици се мият, обелват и нарязват на парчета, а краставиците, които се отглеждат в парници, не се белят.
  - Киселите и маринованите краставички се нарязват на парчета, а корнишоните може да се нарежат на парчета или се оставят цели.
  - Доматите се избират зрели и твърди, измиват се със студена вода и се режат на парчета. Ако трябва да се обелят, тогава се попарват с кипяща вода и след това кожицата им се смъква.
  - Кромидът и зеленият лук - Кромидът се почиства, нарязва се на много тънки кръгчета, от които се отделят фини колелца. Нарязаният лук се полива с оцет, за да се отстрани острият му вкус. Зеленият лук, почистен и измит със студена вода, се нарязва на малки парченца.
  - Ябълките и крушите се обелват. Ако ябълките се нарежат на кръгчета, сърцевината със семките се отстранява със специален уред. Отначало може ябълките и крушите да се нарежат на четвъртинки, да се изреже сърцевината им и след това да се нарежат.
  - Портокалите и мандарините се обелват, разделят на парчета или се нарязват на кръгчета, а корите им може да се настържат за декорация на салатата.
  - Гроздето, вишните и ягодите се подбират зрели и здрави, измиват се със студена вода и се подсушават. Костилките на вишните и черешите се отстраняват.
  - Морковът и ряпата, обелени и измити, се варят, охлаждат и режат на парчета.
  - Картофите се варят необелени, след това се обелват и като се охладят, се режат на парчета.
  - Цвеклото се вари или пече във фурната, обелва се и се реже на парчета.
  - Карфиолът се разделя на розички и се вари.
  - Бобените и граховите шушулки се почистват от жилките и се измиват. Бобените шушулки се нарязват на парченца с дължина 2-3 см, а граховите се режат наполовина. Всеки сорт се вари отделно в кипяща подсолена вода. След варенето шушулките се отцеждат и охлаждат.
  - Консервираните зеленчуци са много удобни за салатите, тъй като не изискват предварителна подготовка и варене. Преди приготвянето на салатата те се оставят върху сито, за да се отцедят.
  - Месните и рибни продукти се варят или пържат така, както се подготвят и за други горещи и студени блюда. Месото се отделя от костите и кожата и се нарязва с остър нож напречно на тънки парченца или на кубчета.

Вижте още кулинарни статии