Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Подправки за здраве и сила

Подправки

 • Според редица изследвания подправките, които се използват, за да се подобри вкуса на ястията помагат и за подобряването на здравословното състояние в различни аспекти.
  Действието на подправките се дължи на ефекта им върху рецепторите на обонянието и вкуса, които от своя страна стимулират повишената секреция на храносмилателни сокове. Това увеличава апетита и подобрява храносмилането.

  Куркумин
  Куркуминът е екстракт от светложълтата подправка куркума и съставка на популярното къри, може да бъде полезен при лечението на болезнени възпалителни състояния, като тендинит и артрит.
  Помага за разграждането на мазнините и за регулирането на метаболизма на организма.
  Консумацията му намалява риска от диабет.

  Риган
  Маслото от риган е високо ефективно срещу 25 щама на бактерии и гъбички. Може да потисне действието на бактериите, причиняващи инфекции и увреждания на кожата.
  Тази подправка е най-богата на антиоксиданти. Натрупването им в организма става постепенно, така че колкото по-често се използва подправката, толкова повече ползи за здравето ще има. Процесът на оксидация е непрестанен, което налага постоянната нужда на организма от антиоксиданти.

  Магданоз
  Консумацията на магданоз помага за поддържането на силна имунна система. Благоприятният ефект се дължи на съдържанието на витамини С и А.
  Благодарение на съдържанието на витамин А, магданозът е изключително полезен за зрителния апарат и намалява риска от различни проблеми засягащи зрението.
  Силната миризма на магданоза го прави и естествен ароматизатор за устата, намалява лошия дъх и вредните бактерии в устната кухина.


Вижте още кулинарни статии