Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо със спанак и кисело мляко

Агнешко месо със спанак и кисело...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Полезни храни срещу косопад

Здравословно

 • Здравата коса има нужда от определени съставки, които може да се набавят с правилна диета. Може да се приема комплекс от витамини и минерали, но винаги е по-добре да се консумират натурални съставки, които се усвояват по-добре от организма. Има храни, които спомагат за поддържане на здрава коса и спиране на косопада.

  - Прясна риба
  Рибата, особено сьомгата, съдържа качествен протеин за здрава коса и ненаситени мастни киселини, които подсилват косата от корените до върха. Също така те подхранват кожата на главата и я поддържат добре хидратирана, което е особено важно за косата. Редовната консумация на рибаосигорява защита от косопада и подпомага поддържането на здрава коса.

  - Цинк
  Цинкът е много важен за здравето на кожата и на косата. Недостигът на цинк може да е отговорен за падането на косата и за цъфтенето. Освен това, ако не се поема достатъчно цинк, това може да увреди кожата на главата и това да повлияе на растежа на косата.

  - Яйца
  Едно яйце на ден осигурява половината от дневната доза протеин, а освен това яйцата съдържат цинк, фолиева киселина и желязо. Всички те могат да осигурят здрава коса.
  Варива за биотин
  Бобовите храни съдържат биотин, витамин, който е от съществено значение за здравето на косата. Полезни са лещата и фасулът, който съдържа освен това фибри и протеини.

  - Кисело мляко
  То може да осигури на косата здравина и добър растеж. Киселото мляко съдържа протеини, витамини В5 и D, които подсилват косата от фоликулите,които се борят с косопада.

  - Цитрусови плодове
  Цитрусите осигуряват високи дози витамин С, който подсилва имунната система, но също така активизира циркулацията на кожата. Така кожата на главата е добре оросена, фоликулите на космите са здрави, а косата е гъста и блестяща.

  - Сушени сливи
  Сушените сливи и стафидите съдържат желязо, което се грижи за корените на косата и редуцира косопада. Освен това то намалява обезцветяването, изтъняването и сухотата в косите, за да осигури здрава и красива коса.

  - Овесени ядки
  Те са не само здравословни, но също съдържат доза полиненаситени мазнини, които са от съществено значение за здравата кожа на главата, а оттам и за по-малко косопад.

  - Орехи
  За вегетарианците орехите и другите ядки са източник на омега мастни киселини и на протеин. Също така те съдържат селен, който отговаря за здравината на косата и чийто недостиг може да доведе до повече косопад от обичайното.

Вижте още кулинарни статии