Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Полезни храни за храносмилането

Здравословно

 • Поради начина на обработка и приготвяне на някои от храните, човешкия стомахът не винаги реагира добре на всичко, което поема.
  Затова е разумно да се избягват някои храни, които разстройват стомасите. Има храни, които улесняват и влияят добре на храносмилането.

  - Кисело мляко
  В стомаха има трилиони полезни бактерии, които помагат на храносмилането. В Кисело мляко
  има някои видове от тях. Той съдържа бактерии, които възстановяват нормалната флора на храносмилателния тракт.

  - Риба и нетлъсто месо
  Пилето, рибата и другитв постни меса се преработват по-лесно от един сочен стек, например. Червените меса имат повече мазнини. Освен това постните меса не се свързват с увеличаване на риска от заболяване от рак на дебелото черво както мазните червени меса.

  - Пълнозърнести храни
  Пълнозърнестите храни, като пълнозърнест хляб, овесени ядки и кафяв ориз, са богат източник на фибри, които помагат на храносмилането. Организмът има нужда от 20-30 грама фибри на ден. Фибрите засищат и понижават холестерола, но могат да предизвикат подуване, газове и други проблеми при хора, които се хранят бързо. Те трябва да се поемат бавно. Зърнените храни са вредни за хора, които страдат от непоносимост към глутеини.

  - Банани
  Бананите възстановяват нормалната функция на червата, особено при диария. Те възстановяват електролитите и калия, които се губят при разстройство. Освен това бананите съдържат много фибри, които помагат на храносмилането.

  - Джинджифил
  Тази подправка се използва от срещу гадене, повръщане, морска болест, сутрешно повдигане, газове, липса на апетит и колики. Тя обаче трябва да се консумира с мярка, защото поемането на големи дози може да даде обратен ефект.

Вижте още кулинарни статии