Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Полезни летни храни

Храни

 • През лятото са достъпни много полезни храни за организма.

  - Диня
  Динята е пълна с витамини А и С, а в състава й влиза микроелементът калий. Също така тя съдържа антиоксиданта ликопен, който се бори с вредните свободни радикали. В нея се открива аминокиселината L-цитрулин, която спомага за регулиране на сърдечно-съдовата дейност и за намаляването на кръвното налягане.

  - Скариди
  Въпреки че скаридите съдържат холестерол, който оказва незначителен ефект върху нивата на холестерол в кръвта, те са много полезна храна, тъй като имат високо съдържание на протеини, ниско съдържание на мазнини и са добър източник на омега 3 мастни киселини, на цинк и на витамин В12.

  - Салата айсберг
  В тъмнолистните зеленчуци се съдържат много ценни хранителни съставки. В чаша нарязани листа се съдържат 20% от дневната доза витамин К и 16% от витамин А.

  - Пуканки
  Пуканките са страхотна пълнозърнеста здравословна закуска. В тях се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в някои плодове и зеленчуци. Те се отличават с ниско ниво на мазнини и високо съдържание на фибри, но трябва да се избират пуканки от машина или домашно производство, а не от микровълнова фурна в пакетче.

  - Картофи
  Картофите са един от най-добрите източници на полезните за сърцето калий и фибри, освен това засищат добре организма.

  - Кисело зеле
  Ферментиралите храни като киселото зеле са уникален източник на пробиотични съставки. Те спомагат за поддържане на здравословния баланс на бактерии в червата. Загубата на нормална флора в червата предразполага появата на хронични заболявания.

  - Целина
  В целината се съдържа голям спектър от полезни хранителни съставки, включително противовъзпалителни съединения, които успокояват храносмилателния тракт, антиоксиданти и витамини като фолиева киселина, витамини К и С.

  - Семена от слънчоглед
  Слънчогледовите семена са много добър източник на витамин Е и на минерали селен, магнезий и манган, особено ако са сурови и без сол.

  - Гъби
  Гъбите са единственият растителен източник на витамин D. В тях са идентифицирани много съединения, които показват потенциал за повишаване на имунитета и за защита от ракови болести и други заболявания.

Вижте още кулинарни статии