Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Полезните свойства на помелото

Плод

 • Помелото е плод от семейството на цитрусите. Той е изключително богат на витамини, микро- и макроелементи.

  Полезните свойства на помелото са:
  - Високото съдържание на витамин С и етерични масла в плода, което помага в борбата с вирусни заболявания и е добра профилактика срещу грип. Антиоксидантите (включително лимоноидите и витамин А) спират деленето на раковите клетки и по този начин възпрепятстват появата и развитието туморни образувания.
  - Помело оказва благоприятно действие върху храносмилателната система, тъй като в състава му влизат редица ензими, които играят важна роля за разграждането на мазнините и белтъчините. Поради тази причина и ниската си калоричност плодът намира широко приложение в различни диети за отслабване.
  - Китайците и малайците правят лекарства от плодовете, семената, цветовете, от узрялата кора и от предварително изсушените пресни плодове. Тези средства се използват за предотвратяване на коремни болки, при кашлица, отоци, повръщане, стомашни разтройства и при махмурлук.
  - Плодът е полезен за профилактика на атеросклероза, сокът му се употребява за лечение на хипертония, а съдържащата се фолиева киселина е необходима за нормалното протичане на бременността и за развитието на плода.

  Редовната консумация на помело подобрява сърдечната дейност, помага за лечението на астма, повишава работоспособността и издръжливостта на организма, зарежда човек с добро настроение.

Вижте още кулинарни статии