Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Полезните свойства на помелото

Плод

 • Помелото е плод от семейството на цитрусите. Той е изключително богат на витамини, микро- и макроелементи.

  Полезните свойства на помелото са:
  - Високото съдържание на витамин С и етерични масла в плода, което помага в борбата с вирусни заболявания и е добра профилактика срещу грип. Антиоксидантите (включително лимоноидите и витамин А) спират деленето на раковите клетки и по този начин възпрепятстват появата и развитието туморни образувания.
  - Помело оказва благоприятно действие върху храносмилателната система, тъй като в състава му влизат редица ензими, които играят важна роля за разграждането на мазнините и белтъчините. Поради тази причина и ниската си калоричност плодът намира широко приложение в различни диети за отслабване.
  - Китайците и малайците правят лекарства от плодовете, семената, цветовете, от узрялата кора и от предварително изсушените пресни плодове. Тези средства се използват за предотвратяване на коремни болки, при кашлица, отоци, повръщане, стомашни разтройства и при махмурлук.
  - Плодът е полезен за профилактика на атеросклероза, сокът му се употребява за лечение на хипертония, а съдържащата се фолиева киселина е необходима за нормалното протичане на бременността и за развитието на плода.

  Редовната консумация на помело подобрява сърдечната дейност, помага за лечението на астма, повишава работоспособността и издръжливостта на организма, зарежда човек с добро настроение.

Вижте още кулинарни статии