Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Полската кухня

Чуждестранна кулинария

 • Полската кухня е взаимствала много от традициите на народи, живели векове наред в съседство - евреи, украинци, белоруси, литовци. Това прави разнообразна и богатата многонационална култура на тази страна. Голямо влияние е оказала и близостта с Русия, Германия, Чехия и Австрия. Освен това няма как да се пренебрегнат повеите от италианските, френските и близкоизточните кулинарни традиции.
  Полша е прославена преди всичко със своите вкусни месни пушени деликатеси, които са ценени в цяля свят. Колбасите обикновено се приготвят по старинни рецепти, като се използват методи на опушване над дима на хвойнови клонки или ароматни плодови дръвчета. Примери за това са полската ловджийска наденица, подправена с плодчета хвойна или лисецкия колбас, обилно овкусен с много подправки, между които чесън. Страната е известна и с великолепно приготвената шунка в различни варианти, пушените меса, рула, бабеци и свински гърди. Произвеждат се и многобройните видове пастети от различни меса, включително и от дивеч. Полша е специализирана и в печенето на хляб. Особено добър вкус имат ръженият с ядки. Чудесни и много полезни за здравето са и полските диетични продукти.
  Първото ястие
  Към традиционните супи се отнасят боршът от червено цвекло, което е чиста отвара от червено цвекло с подправки и се предлага с така наречените “ушки”, т.е. с малки пелмени с гъбен или бобен пълнеж. Много вкусна е и супата жур или журек на основата на квас от едромляно брашно. Журек често се приготвя с гъби, а се поднася като с варени картофи, нарязани на кубчета, пушено месо и твърдо сварени яйца. Високо се цени гъбената супа с фиде, подправена със сметана. Другите популярни супи са: зелева, крупник, картофена или доматена. Трябва да се обърне внимание и на прозрачният бульон от домашна птица или телешко месо, с макаронени изделия, гъсто поръсена с пресни зелени подправки.
  Месото в Полша се приготвя по различни начини: печено, задушено, пържено на тиган или печено на грил. Месните ястия ако се поднасят топли обикновено към тях се предлагат вкусни разнообразни сосове. Студените меса са под формата на студени ордьоври и се поднасят с горчица, хрян, мариновани гъби или солени краставички. Класическо месно блюдо е панираната свинска пържола с картофи и зеле. Много вкусни са също и печените свински гърди със сушени сини сливи. Особено популярни ястия от свинско месо са печената и варена свинска плешка, както и “кашанката” - вид кървавица. Някога “кашанката” била смятана за типично селско домашно блюдо, но днес се поднася като деликатес в най-добрите ресторанти с традиционна полска кухня. Трябва да се отбележи и „смалецът” - топена свинска мас с парченца месо, подправки, лук и чесън, черен пипер, сол и ароматни треви. Едно от най-вкусните полски ястия е „зразите”. Това са навити на рулца парченца телешко месо с разнообразен пълнеж, включително и с краставички. Обикновено зразите се поднасят с елда или перлова каша. Не бива да се забравя и за задушената с гъби патица по краковски, към която като гарнитура поднасят каша.
  Полша е известна и с така наречените „Варенки”. Те са с плънка от месо, зеле с гъби, както и с извара и плодов пълнеж. С особена популярност се ползват варениките, които в Полша се наричат “руски” (с пълнеж от извара, картофи и пържен лук). С особена популярност се ползват варениките, които в Полша ги наричат “руски” (с пълнеж от извара, картофи и пържен лук). От тестените ястия голям успех имат палачинките, пълнените “пизи” и кнедлите.
  За национално полско ястие се счита бигосът от задушено кисело зеле и прясно бяло зеле с различни видове месо, пушени колбаси и гъби.
  Най-любимият ордьовър на поляците е сельодката, приготвена по различен начин - с лук, ябълки и сметана.
  Към традиционните полски десерти се отнасят пирожките - най-често с тесто, замесено с мая, както и разнообразните рула с мак, стафиди, орехи и сушени плодове, мазурките, ябълковите, изварените банички и бисквити. Едно от най-популярните полски лакомства са поничките, пълнени с повидло от дива роза.
  Най-типичната полска алкохолна напитка е чистата водка, ароматизирана с различни билки. Към най-оригиналните водки се отнася зубровката, в която се поставят стъбълца от растения от Беловежката пуст, с които се хранят зубрите. На свой ред гданската водка Goldwasser е обогатена с миниатюрни частици чисто 22-каратово злато. На почет е и бирата в Полша. Тя е със същото отлично качество, както и чешката. Когато е студено, поляците пият с затоплена бира или вино с мед подправки от ароматни корени. От най-силните алкохолни напитки в Полша са плодовите напитки или билковите настойки. Техният избор е огромен: от лечебни и загряващи напитки и настойки до разгорещяващи, които се употребяват изключително заради вкусовите им качества.

Вижте още кулинарни статии