Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Ползите и вредите от консумацията на някои храни

Здраве за организма

 • - Боровинките понижават артериалното налягане.
  - Вишнята подобрява перисталтиката на червата.
  - Динята е полезна при различни заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система.
  - Доматите съдържат много витамини, които се съхраняват и когато те са консервирани.
  - Лукът възбужда стомашната секреция. При заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците не се препоръчва да се яде лук е опасно.
  - Картофите са полезни при заболявания на бъбреците, сърдечно-съдовата система. Ако имате болки в стомаха или имате повишена киселинност – трябва да приемето сок от картофи. Картофите трябва да се избягват при затлъстяване и диабет.
  - Краставиците препятстват превръщането на въглехидратите в мазнини.
  - Магданозът е полезен при образуване на камъни в бъбреците, но при остри бъбречни заболявания той трябва да не се консумира.
  - Малината се използва при простудни заболявания и не се препоръчва при подагра и заболявания на бъбреците.
  - Морковът е полезен при заболявания на бъбреците, черния дроб, хипертония, запек, отлагания на соли. Противопоказен е при колит или обострена язвена болест.
  - Орехите съдържат много витамини: С, А, Е, група В. Препоръчват се при хроничен гастрит, атеросклероза, заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб, анемия, затлъстяване. Не се препоръчават при остър гастрит или ентероколит.
  - Патладжаните понижават равнището на холестерола в кръвта. Полезни са при атеросклероза и при заболявания на черния дроб, бъбреците, подагра.
  - Репичките подобряват храносмилането. Не се препоръчват за консумация при язвена болест, гастрит, заболявания на бъбреците, подагра. Това важи и за ряпата.
  - Сливата е богата на витамини, органични киселини, минерални соли. При запек се препоръчва консумацията на сини сливи.
  - Смокиня спомага за упорита кашлица. Смокините трябва да се сварят в мляко и това е идеално отхрачващо средство. Смокините не се препоръчват при заболявания като диабет, подагра, остър колит или наднормено тегло.
  - Тиквата и тиквеният сок с мед помогат за по-добър сън.
  - Цвеклото помага на организма да усвоява витамин В и отделно съдържа много витамини. Вареното цвекло или отварата от цвекло е чудесно очистително и пичогонно средство. Сокът от сурово цвекло е полезен при хипертония.
  - Целината се препоръчва при заболявания на бъбреците и при подагра.
  - Ябълките съдържат пектини и фитонциди. При диабет и затлъстяване се препоръчват киселите сортове, а при подагра, сърдечно-съдови заболявания, склонност към образуване на камъни – сладките.

Вижте още кулинарни статии