Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Ползите и вредите от консумацията на някои храни

Здраве за организма

 • - Боровинките понижават артериалното налягане.
  - Вишнята подобрява перисталтиката на червата.
  - Динята е полезна при различни заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система.
  - Доматите съдържат много витамини, които се съхраняват и когато те са консервирани.
  - Лукът възбужда стомашната секреция. При заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците не се препоръчва да се яде лук е опасно.
  - Картофите са полезни при заболявания на бъбреците, сърдечно-съдовата система. Ако имате болки в стомаха или имате повишена киселинност – трябва да приемето сок от картофи. Картофите трябва да се избягват при затлъстяване и диабет.
  - Краставиците препятстват превръщането на въглехидратите в мазнини.
  - Магданозът е полезен при образуване на камъни в бъбреците, но при остри бъбречни заболявания той трябва да не се консумира.
  - Малината се използва при простудни заболявания и не се препоръчва при подагра и заболявания на бъбреците.
  - Морковът е полезен при заболявания на бъбреците, черния дроб, хипертония, запек, отлагания на соли. Противопоказен е при колит или обострена язвена болест.
  - Орехите съдържат много витамини: С, А, Е, група В. Препоръчват се при хроничен гастрит, атеросклероза, заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб, анемия, затлъстяване. Не се препоръчават при остър гастрит или ентероколит.
  - Патладжаните понижават равнището на холестерола в кръвта. Полезни са при атеросклероза и при заболявания на черния дроб, бъбреците, подагра.
  - Репичките подобряват храносмилането. Не се препоръчват за консумация при язвена болест, гастрит, заболявания на бъбреците, подагра. Това важи и за ряпата.
  - Сливата е богата на витамини, органични киселини, минерални соли. При запек се препоръчва консумацията на сини сливи.
  - Смокиня спомага за упорита кашлица. Смокините трябва да се сварят в мляко и това е идеално отхрачващо средство. Смокините не се препоръчват при заболявания като диабет, подагра, остър колит или наднормено тегло.
  - Тиквата и тиквеният сок с мед помогат за по-добър сън.
  - Цвеклото помага на организма да усвоява витамин В и отделно съдържа много витамини. Вареното цвекло или отварата от цвекло е чудесно очистително и пичогонно средство. Сокът от сурово цвекло е полезен при хипертония.
  - Целината се препоръчва при заболявания на бъбреците и при подагра.
  - Ябълките съдържат пектини и фитонциди. При диабет и затлъстяване се препоръчват киселите сортове, а при подагра, сърдечно-съдови заболявания, склонност към образуване на камъни – сладките.

Вижте още кулинарни статии