Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Мариновано агнешко на скара

Мариновано агнешко на скара

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Ползите от консумация на водата

Здравословно

 • Водата е вещество без цвят, мирис и вкус. Използва се всекидневно и тя от съществено значение за доброто здраве, особено в летните горещи дни. Освен, че предпазва от дехидратация, тя може да помогне и за отслабване.

  - Водата подтиска апетита
  Според американско изследователи хората, които изпиват по две чаши вода преди хранене, консумират от 75 до 90 калории по-малко. Те смятат, че водата кара хората да се почувстват по- сити и по този начин могат да контролират поетото количество храна. Някои хората имат лошия навик на консумират сладки напитки по време на хранене, а именно водата е идеалният им заместител, защото съдържа 0 калории.

  - Водата засилва работоспособността
  Приемането на достатъчното количество вода помага на мускулите да работят по-ефективно и поддържа ставите. По този начин човек е в състояние да работи по-дълго, по-лесно и по-ефективно. При спортуване водата увеличава ползите от упражнения за изгаряне на калории.

  - Пиенето на вода предпазва да се oбърка дехидратацията с глад
  Дехидратацията може да доведе до главоболие, умора и раздразнителност, които да накарат човек да потърсим утеха в храната. Вместо да се консумира храна, когато съществуват тези симптоми, е по-добре първо да се изпие чаша вода.

  - Водата може да засили метаболизма
  Тялото се нуждае от течности, за да се бори с въглехидратите като около три грама течност се падат на грам въглехидрат. Това означава, че колкото повече вода приема човек, толкова повече се засилва метаболизма му. Лицата, които пият две чаши вода на ден, изгарят по-голямо количество мазнини.

  - Водата предпазва от запек
  Когато човек консумира продукти, които имат високо съдържание на фибри, водата с помога да се избегне запека. И тъй като повечето методи за отслабване включват по-големи количества фибри, е задължително да се приема вода.

Вижте още кулинарни статии