Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Португалска кухня

Чуждестранна кулинария

  • Португалската кухня не прилича на никоя друга европейска кухня. В продължение на дълго време Португалия е била изолирана от останалия свят и в началото нейната кулинария се развивала от рибарите и селяните и затова била простичка и засищаща, в основата си с месо, риба и зеленчуци. Не особено големият избор на продукти се компенсира с изобилието от варианти за приготвянето. Във всеки район на страната си има свои собствени „кулинарни гордости”, които могат да се опитат само на място.

    Най-голямата гордост на град Авейра отдавна са супите, като например “Шора ду Пейше а Капитау Видал”, което в превод означава „Плачещата риба на капитан Видал”. За да се приготви тази супа, е необходима жива риба, желателно треска, а освен нея – пресни зеленчуци, сол и черен пипер. Сварените зеленчуци се пюрират и връщат в бульона. След това в него се слагат парченца риба и се вари още 20 минути.

    Втория по големина град на Португалия Порту е известен с основното местно блюдо: “Трипеш а мода ду Порту” или „Говежда карантия от Порту”, което включва сварени вътрешности на крава и зеленчуци.

    Португалците са любители на сладкишите и по това може да конкурира всяка друга европейска страна. Десертите се продават на всеки ъгъл, но най-добрите, според местните жители, са в столицата.
    В лисабонския район Белем има пекарна, където всеки ден се пекат най-вкусните сладкиши в Португалия. Тяхната популярност отдавна е преминала границите на страната. Както всяко друго португалско блюдо и сладкишите в Белем имат своя стара история. През XIX век в Белем живял сладкарят Домингуш Рафаел Алвеш. Един от близките му приятели бил монах, който знаел старинна рецепта за приготвянето на най-вкусния сладкиш. Веднъж монахът споделил безценната рецепта на сеньор Алвеш и той веднага изпекъл първата серия от прекрасното печиво. Сладкишите толкова се харесали на местните жители, че те започнали да молят сладкаря да им сподели рецептата. Но Алвеш не се поддал на молбите. Интересен факт е, че и досега точната рецепта на сладкишите от Белем си остава „фирмена тайна”. Знае я само един човек – сегашният главен готвач на пекарната Мигел. Скъпоценният свитък, в който е описан начинът на приготвяне на сладкишите, се пази в тайната стая на пекарната, където никой освен Мигел няма достъп. Всеки опит да бъде подкупен предварително е обречен на неуспех, защото можеш да вкусиш кулинарните шедьоври на Мигел, но не и да ги опишеш. А за първото е нужно да платиш само евро и половина и да седнеш в уютното кафене, разположено в съседната на пекарната зала. Идеалната напитка към сладкиша е кафето. Именно с него вкусът на обикновеното сладкарско чудо може да се оцени по достойнство.

Вижте още кулинарни статии