Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и  магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Праскова - сочен и ароматен плод, който лесно се усвоява от организма

Плод

  • Прасковата е растение от семейство Розоцветни. Тя произхожда от Китай. В зависимост от оцветяването на плода прасковените сортове биват жълтомесест и беломесести. По-фин вкус и приятен аромат имат беломесестите, но прасковите с жълто месо са по-трайни и поради това по-популярни. Познати са и прасковени сортове, чиито плодове са „голи“, с гладка кожица. Това са така наречените нектарини (когато костилката им се отделя от месото) или бруньони (когато не се отделя).
    Плодовете на прасковата са много подходящи за приемане при диетично хранене, в зависимост от различни болести. Прасковата се препоръчва на хора с разстроено храносмилане поради нейната слаба киселост, високо съдържание на захари и нейната мека месеста част. Понася се добре от стомаха, улеснява храносмилането, леко възбужда отделянето на стомашен сок и улеснява дейността на стомашната мускулатура. Прасковата облекчава стомаха при консумация на храна, която предизвиква тежест поради много мазнини. Тя въздейства благоприятно и върху черния дроб.
    Прасковата е сочен и ароматен плод, който лесно се усвоява от организма. Употребява се както в сурово и добре узряло състояние, така и под формата на нектари, натурални сокове, сладка и компоти. В кулинарията тя играе незаменима ролята като съставка в различни десерти и особено сладкиши, съдържащи стерилизирани прасковени плодове и сиропирани с течността от компота.
    Прасковата е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Прасковата е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.

Вижте още кулинарни статии