Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Правила за избор на диня и пъпеш

Кулинарни тънкости

 • - Добре узрялата диня е едра и малко над средния размер, но не и гигантска. Когато един плод или зеленчук е огромен, това означава прекомерно използване на химикали.
  - Сухата опашчица е признак на зрелост, тъй като щом узрее, динята се „откъсва“ от растението и опашчицата й изсъхва. Това е сигурен белег, че динята е зряла.
  - Колкото е по-лека, толкова е по-зряла. Най-добре това може да се разбере, ако дините се пуснат във вода и тази, която изплува на повърхността, е истинската.
  - Светлото петно, върху което е лежала динята, трябва да бъде тъмнооранжево.
  - Зрялата диня има блестяща кора с контрастни цветове, която не може да се пробие с пръст. Това е така, защото веднъж откъснала се от „гнездото“, тя престава да пие от влагата - обезводнява се, поради което кората й се втвърдява.
  - Ароматът също е важен показател. Ако се потърка кората на динята и се помирише, а мирисът й напомня прясно окосена трева, то това означава, че тя още не е готова.
  - Зрялата диня пружинира под удар и резонира при почукване. Ако звукът, който се чуе при почукването трябва да е звънък, а не глух.
  - Само зрелите дини пращят. Това може да се пробва като се доближ динята до ухото и се стистне между двете ръце. Тогава кората й трябва леко се деформира и да се чуе пращене.
  - Динята е двуполово растение. „Мъжката“ особа е издута, а кръгчето й – малко. „Женските“ са относително по-плоски, но кръгчето им е широко. Те са по-вкусни, семките у тях са по-малко, а захарта – повече.
  - Зрелият пъпеш е с мека кора и силен аромат. Той се открива много по-лесно от зрялата диня. Достатъчно е само да бъде помирисан и докоснат с пръсти. По време на узряването му протопектинът, който придава на клетъчната обвивка твърдост, се превръща в пектин. Именно затова кората омеква. Ароматът на зрелия пъпеш напомня букет от уханията на ананас, ванилия и круша.

Вижте още кулинарни статии