Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Традиционна дроб сарма

Традиционна дроб сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Правила за избор на диня и пъпеш

Кулинарни тънкости

 • - Добре узрялата диня е едра и малко над средния размер, но не и гигантска. Когато един плод или зеленчук е огромен, това означава прекомерно използване на химикали.
  - Сухата опашчица е признак на зрелост, тъй като щом узрее, динята се „откъсва“ от растението и опашчицата й изсъхва. Това е сигурен белег, че динята е зряла.
  - Колкото е по-лека, толкова е по-зряла. Най-добре това може да се разбере, ако дините се пуснат във вода и тази, която изплува на повърхността, е истинската.
  - Светлото петно, върху което е лежала динята, трябва да бъде тъмнооранжево.
  - Зрялата диня има блестяща кора с контрастни цветове, която не може да се пробие с пръст. Това е така, защото веднъж откъснала се от „гнездото“, тя престава да пие от влагата - обезводнява се, поради което кората й се втвърдява.
  - Ароматът също е важен показател. Ако се потърка кората на динята и се помирише, а мирисът й напомня прясно окосена трева, то това означава, че тя още не е готова.
  - Зрялата диня пружинира под удар и резонира при почукване. Ако звукът, който се чуе при почукването трябва да е звънък, а не глух.
  - Само зрелите дини пращят. Това може да се пробва като се доближ динята до ухото и се стистне между двете ръце. Тогава кората й трябва леко се деформира и да се чуе пращене.
  - Динята е двуполово растение. „Мъжката“ особа е издута, а кръгчето й – малко. „Женските“ са относително по-плоски, но кръгчето им е широко. Те са по-вкусни, семките у тях са по-малко, а захарта – повече.
  - Зрелият пъпеш е с мека кора и силен аромат. Той се открива много по-лесно от зрялата диня. Достатъчно е само да бъде помирисан и докоснат с пръсти. По време на узряването му протопектинът, който придава на клетъчната обвивка твърдост, се превръща в пектин. Именно затова кората омеква. Ароматът на зрелия пъпеш напомня букет от уханията на ананас, ванилия и круша.

Вижте още кулинарни статии