Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Праз

Научете повече за полезността от консумирането на праз

 • Празът, както и лукът са едни от първите подправим зеленчуци, с помощта на които човек е започнал да приготвя по-вкусно храната си. Предполага се, че родина на праза е Средна Англня. Оттам той е пренесен на югозапад. Употребявали са го древните римляни като салата към месо или са го консумирали със сирене.
  Празът е нетипично двугодишно растение с лъжливо стъбло. В сравнение с лука и чесъна той съдържа по-малко захари, по­вече азотни вещества и значително повече витамини.
  Диуретичното действие, което оказва, се дължи на благоприят­ното съотношение на съдържащите се в него минерални вещества. Благодарение на голямото количество калий (261 мг%) празът стимулира дейността на бъбреците и подпомага отделя­нето на водата от организма. Той съдържа 8,3 мг»/0 натрий, 74,5 мг% калций, 1,0 мг% желязо и пр. Освен това съдържа органично свързана сяра и арсен. Той е богат и с редица микро­елементи, между които цинк, молибден, ванадий и др. Празът съдържа доста слизести вещества. Богат е и с витамини и ензи­ми. Витамините в него са разнообразни и в големи количества.
  В зелените листа на праза се съдържа каротин и значителни количества хлорофил и ксантофил, които са основни източници при изграждането на хемоглобина в кръвта.
  В праза са установени 18 аминокиселини, измежду които ед­на от най-ценните за човешкия организъм — цистинът.
  Особено ценна съставка на праза са етеричните масла (от 5 до 15 мг%)> които придават специфичната му миризма, и фитон- цидите, макар че в сравнение с лука и чесъна той притежава по-слаби фитонцидни свойства. Установено е, че лютият праз съдържа повече фитонциди. Замръзналият праз губи лютивината си и голяма част от фитонцидните си свойства.
  Поради съдържанието на дразнещи вещества празът, както и лукът и чесънът не се препоръчват при заболявания на стомаш­но-чревния канал, при болести на бъбреците и черния дроб.

Вижте още кулинарни статии