Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо със спанак и кисело мляко

Агнешко месо със спанак и кисело...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Преборване на умората с храна

Здравословно

 • Често човек се чувства постоянно изморен и му липсва енергия. Това може да се промени, ако човек промени менюто си:
  - Трябва да се избягва рафинираната храна
  Рафинирани храни като бял хляб, паста, картофи и ориз имат висок гликемичен индекс. Когато тези храни се консумират в изобилие, те предизвикват състояние, което е наречено хипоглекимия, тоест ниска кръвна захар. Симптомите на хипогликемията са умора, промяна в настроението и замаяност.
  - Пиене на зелен чай
  Почти всички разновидности на чая, най-вече зеленият, съдържат антиоксиданти и танини, затова те са много добро допълнение за диетата срещу умората. Зеленият чай съдържа кофеин, който се бори с леката умора много по-ефективно от кафето.
  - Консумиране на повече протеини
  Консумацията на здравословно количество протеини спомага за балансиране на кръвната захар, което от своя страна предотвратява енергийните колебания. Оптимални източници на протеини са тези, които имат ниско съдържание на наситени мазнини, като например кисело мляко, извара и нискомаслено сирене, пилешко месо, риба, соя и яйца.
  - Приемане на много вода
  Има много симптоми, с които тялото сигнализира, че е изморено, но всъщност те могат да се дължат на това, че тялото е дихидратирано. Затова е добре да се пият от 6 до 8 чаши вода всеки ден, като част от дозата може да се замести с билков чай или прясно изцеден плодов сок.
  - По - честа консумация на цветни храни
  Добре е поставените храни на масата да имат разнообразие от цветове. Природата е заредила ярките и красиви плодове с много витамини и минерали. Всъщност много от съставките в тях може да се разпознаят по краската им. Домати, боровинки, маслини, броколи, малини, сладки картофи, моркови, портокали и спанак са само някои от храните, които зареждат с много енергия.
  - Консумиране на храни с повече желязо
  Човешкия организъм се нуждае от желязо, за да произвеждате нормално количество хемоглобин, който е основен компонент на червените кръвни клетки. Хемоглобинът транспортира кислород до всяка клетка в тялото, за да поддържа нейното развитие. Ако съдържанието на желязо в тялото е ниско, то може да се получи желязодефицитна анемия. Така клетките не могат да се снабдяват с достатъчно количество кислород и човек се чувства уморен. Най-усвоимата форма на желязото се съдържа в червеното месо и яйцата. В по-малко усвоима форма може да се набави желязо от зърнени култури, тъмнозелени листни зеленчуци, боб, ядки и сушени плодове.

  За да се постигне желания резултат е важно какво количество храна се приема. Не трябва да се преяжда с определена храна. Човек трябва да започва да се храни чак, когато се почувства, че наистина е гладен. Храненето трябва да малко преди организма да се почувства напълно нахранен.

Вижте още кулинарни статии