Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко с ориз, гъби и зелен лук

Печено агнешко с ориз, гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Преяждане и последствията от него

Здравословно

 • В България е традиция да се сяда на маса, отрупана с различни вкусни блюда. А при празничните трапези – изобилие от всякакви вкусове.
  По празници може да се позволи преяждане, но когато преяждането се превърне в ежедневие това е вече проблем.
  Преяждането е състояние, в което човек е приел повече храни и напитки, отколкото стомахът м може да обработи нормално. Получават се болки в стомаха, подуване, тежест. Това са общите симптоми, но съвсем не изчерпват последиците за организма от системното преяждане.
  При протеиново преяждане – получава се, когато се прекали с консумацията на продукти, съдържащи протеини. Това са месо, яйца, ядки, млечни продукти, бобови култури. Резултатите от преяждането с протеини е, че храносмилателните ензими се изчерпват, усвояването на протеини е непълно, повишава се киселинността на кръвта. За да нормализира всички тези негативи, организмът реагира с повръщане, разстройство, задържане на вода и образуването на газове.
  Въглехидратното преяждане се получава при консумиране на високовъглехидратни храни. Това основно са тестени продукти. Резултатите след такова преяждане са повишаване секрецията на инсулин, за да обработим голямото количество глюкоза, съответно се стига до чувство за сънливост.
  Преяждане с мазнини – резултатът е диария. Прекомерното приемане на храни с високо съдържание на мазнини може да доведе до проблеми и с жлъчката.
  Ако все пак човек преяде е добре да спре да консумира дори и напитки. Приемането на допълнителни храносмилателни ензими и разходките са в помощ на преялият човек.

Вижте още кулинарни статии