Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Преяждане и последствията от него

Здравословно

 • В България е традиция да се сяда на маса, отрупана с различни вкусни блюда. А при празничните трапези – изобилие от всякакви вкусове.
  По празници може да се позволи преяждане, но когато преяждането се превърне в ежедневие това е вече проблем.
  Преяждането е състояние, в което човек е приел повече храни и напитки, отколкото стомахът м може да обработи нормално. Получават се болки в стомаха, подуване, тежест. Това са общите симптоми, но съвсем не изчерпват последиците за организма от системното преяждане.
  При протеиново преяждане – получава се, когато се прекали с консумацията на продукти, съдържащи протеини. Това са месо, яйца, ядки, млечни продукти, бобови култури. Резултатите от преяждането с протеини е, че храносмилателните ензими се изчерпват, усвояването на протеини е непълно, повишава се киселинността на кръвта. За да нормализира всички тези негативи, организмът реагира с повръщане, разстройство, задържане на вода и образуването на газове.
  Въглехидратното преяждане се получава при консумиране на високовъглехидратни храни. Това основно са тестени продукти. Резултатите след такова преяждане са повишаване секрецията на инсулин, за да обработим голямото количество глюкоза, съответно се стига до чувство за сънливост.
  Преяждане с мазнини – резултатът е диария. Прекомерното приемане на храни с високо съдържание на мазнини може да доведе до проблеми и с жлъчката.
  Ако все пак човек преяде е добре да спре да консумира дори и напитки. Приемането на допълнителни храносмилателни ензими и разходките са в помощ на преялият човек.

Вижте още кулинарни статии