Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Продуктите, които зареждат паметта

Здравословно

  • При много хора възникват проблеми с паметта и това се дължи на недостига на енергия. Важно е да се обърне внимание на продуктите, които се консумират. Има храни, които подобряват паметта, повдигат настоението и правят човек по-работоспособен.

    - Черното грозде или неговият сок повишава равнището на хормона дапомин, който подобрява паметта и стимулира дейността на мозъка. Препоръчва се чаша сок сутрин на гладно и чепка черно грозде за вечерен десерт.

    - Стафидите съдържат съединения на бора, които активират паметта и повдигат тонуса на организма. Полезно е на работното място човек да има под ръка шепа стафиди, които са много по-здравословни от чипса иили солетите.

    - Спанакът съдържа лутеин и други антиоксиданти, които защитават мозъчните клетки от разрушаване. Примерна закуска би могла да бъде омлет със спанак, а за ранната вечеря е много подходяща паста от твърди сортове пшеница със спанак.

    - Черните боровинки активират образуването на нови клетки в сивото вещество на мозъка, което отговаря за паметта. Сушените черни боровинки може да се поставят в термос, да се залеят с гореща вода и да се оставят да престоят. Тази настойка помага да се запазят всичките им полезни качества.

    - Соевото мляко съдържа фитоестрогени, които подобряват паметта. Примерно 1 ч.ч. соево мляко на закуска или преди сън спомага много за добрата дейност на мозъка.

    - Мазната риба съдържа мастните киселини Омега-3, необходими за нормалното функциониране на нервната система. Рибата съдържа също и йод, който прояснява ума.

    - Черният касис съдържа много витамин С, който отговаря за яснотата на ума и бодростта. Примерно черен касис, разбит в пасатора с мед, зарежда с витамини за денонощие напред.

    - Тиквените семки, примерно 1/2 ч.ч. от тях са необходимата доза цинк, който подобрява паметта и ускорява работата на мозъка ни. С добър запас от тиквени семки се повишава работоспособността на човек.

    - Черният дроб съдържа витамини от група В. Те отговарят за енергичността на организма, подобряват паметта и намаляват нервността. Черен дроб, приготвен на грил е много вкусно и полезно ястие.

Вижте още кулинарни статии