Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Производството на сладолед в България

Продукти с история

 • Сладоледът е един от любимите десерти на милиони хора по света и се консумира целогодишно
  Производството на сладолед в България започва след 9.09.1944 година. Като при промишления начин на производство сместването на различните видове продукти в сладоледите се извършва в следната последователност.
  Най-напред се поставят течните продукти, като мляко и вода. След това се прибавят предварително разбитите със захар яйца, сухото мляко, смесено с равни части кристална захар и разтворено в част от необходимото за сместа мляко при температура 35-40 цезиеви градуса, а след това се прибавя и стабилизаторът (като яйца, желатин и др.). Така подготвената смес се подлага на пастьоризация. Пастьоризираната смес се хомогенизира, като с това се цели да се раздробят маслените капчици и да се получи стабилна маслена емулсия. При хомогенизацията, сладоледената смес се обработва при високо налягане 14,5-16,5 МРа и температура 65-60 целзиеви градуса. Вече хомогенизираната сладоледена смес се подлага на зреене, като се охлажда в самия пастьоризатор до температура 3-4 целзиеви градуса, като трябва непрекъснато бъркане при процеса на охлаждане. След зреене към сместа се добавят вкусовите вещества и оцветителите. Обикновено те се прибавят непосредствено преди замразяването, както и преди този процес сладоледената смес се филтрира. Замразяването се извършва с фризери при температурите до -4 или -6. В тях освен, че сладоледената смес се замразява частично, тя поглъща и въздух, чието количество влияе върху качеството на сладоледа. При оптимално количество поет въздух сладоледът става пухкав. При по-ниско съдържание на въздух той е плътен, тежък и с груба консистенция. Оптималното количество погълнат въздух за сметановия сладолед е между 80 и 100%. Задължително количеството на погълнатия въздух не трябва да е повече от 3 пъти количеството на сухото вещество. Замразеният сладолед веднага се опакова и се подлага на закаляване. Като това става в калайдисвани съдове, в съдове от неръждаема стомана или в пластмасови. Под капака им се поставя хартия (пергаментова, целофанова) и полиетиленово фолио и се пломбират.

  Замразеният сладолед може се предлага по различни начини - да се разфасова на дребно, във фунийки, във форми от вафлени кори, в пластмасови или в картонени чашки и т.н., като всички разфасовки освен чашките се поставят в хартия и полиетиленово фолио и се пломбират. Опакованият сладолед се закалява в хладилни камери или тунели при температура на въздуха не по-висока от – 20 градуса, а тази на закаления сладолед не трябва да превишава -15 градуса.

  Приготвеният по промишлен начин сладолед трябва да отговаря на следните изисквания относно качеството:
  - Да има нежна повърхност, със или без глазура.
  - Да има еднороден цвят, който е характерен за съответния вид. Неравномерно оцветяване може да има само при млечните сладоледи със сироп, конфитюр, плодове, ядки и други добавки.
  - Да има ясно изразен вкус и аромат, който е специфичен за вида си. Не се допуска друг привкус и мирис.
  - Да е с еднородна и нежна консистенция. При консумация трябва да се топи в устата, а не да се дъвче, и не трябва да съдържа кристалчета от лед или бучки от стабилизатора. Не се допуска лигава, парцалеста или зърнеста консистенция, както и повърхностно или частично разтопяване на сладоледа и повторно замразяване на вече размразен сладолед.
  - Да е с еднородна глазура, която е равномерно разпределена по повърхността, както и цветът и вкусът да са характерни за дадения вид.

  Съгласно БДС, сладоледът трябва да отговарят на определени показатели, свързани с минималното съдържание на сухо вещество, захар, допустима киселинност и други.
  Сладоледът трябва да се съхранява при температура от –18 до –23 градуса. Срокът на съхранение зависи от вида на сладоледа. При млечния сладолед със стабилизатор е до 6 месеца, а при този с яйца е до 1 месец. Сметановият сладолед се съхранява до 6 месеца, а масленият и плодовият до 3 месеца.

  В заведенията сладоледът трябва да се съхранява при температури не по-ниски от – 18 градуса, като и тук по принцип не се допуска повторно замразяване.


Вижте още кулинарни статии