Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печена агнешка плешка

Печена агнешка плешка

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Пунш

Напитка

 • Пунш се нарича широк асортимент от алкохолни и безалкохолни коктейли, които често съдържат плодове или плодов сок. Обикновено пунша се сервира в широки купи.
  Всъщност името "пунш" идва от думата "панча" на хинди, което буквално означава "пет", защото пуншът първоначално се е състоял от 5 съставки - арак, захар, лимон, вода и чай. Добавят се и подправки като канела, карамфил или индийско орехче.
  Счита се, че пуншът е пренесен от Индия в Европа към края на 17-ти век от моряците на британската Източноиндийска компания.
  Днес няма конкретна рецепта, по която да се приготви пунш. Какво ще се сложи зависи от вкуса и предпочитанията ни. Единственото условие, което трябва да се спазва е добавянето на плодов сок (съществуват и безалкохолни видове пунш).
  В състава на класическия алкохолен пунш, направен от ром или коняк, има големи количества алкохол и етилови естери. Биологично активните вещества, тианин и някои дъбилни вещества, налични в продукта, притежават антиоксидантни свойства и противовъзпалително действие. Алкохолът разширява кръвоносните съдове, повишава апетита и производството на стомашен сок, понякога помага за намаляването на спазматична болка. Ако в състава на пунша има натурален мед, който оказва антибактериално и противовъзпалително действие, то напитката има и тонизиращ ефект, дава сила и успокоява. Натуралните сокове в нея обогатяват организма с допълнителна порция витамини.
  Пуншът зарежда тялото с топлина и енергия, помага за отпускане и премахване на напрежението след тежък ден или стресови ситуации.
  Тези полезни свойства на напитката влияят благоприятно на организма тогава, когато не се прекалява с консумацията й. Тъй като продуктът се приготвя на основата на силен алкохол, злоупотребата с него е нежелателна. Желателно е напитката да се приема внимателно от хора, алергични към мед и подправки.

Вижте още кулинарни статии