Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Ярешко месо в гювеч

Ярешко месо в гювеч

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Пунш

Напитка

 • Пунш се нарича широк асортимент от алкохолни и безалкохолни коктейли, които често съдържат плодове или плодов сок. Обикновено пунша се сервира в широки купи.
  Всъщност името "пунш" идва от думата "панча" на хинди, което буквално означава "пет", защото пуншът първоначално се е състоял от 5 съставки - арак, захар, лимон, вода и чай. Добавят се и подправки като канела, карамфил или индийско орехче.
  Счита се, че пуншът е пренесен от Индия в Европа към края на 17-ти век от моряците на британската Източноиндийска компания.
  Днес няма конкретна рецепта, по която да се приготви пунш. Какво ще се сложи зависи от вкуса и предпочитанията ни. Единственото условие, което трябва да се спазва е добавянето на плодов сок (съществуват и безалкохолни видове пунш).
  В състава на класическия алкохолен пунш, направен от ром или коняк, има големи количества алкохол и етилови естери. Биологично активните вещества, тианин и някои дъбилни вещества, налични в продукта, притежават антиоксидантни свойства и противовъзпалително действие. Алкохолът разширява кръвоносните съдове, повишава апетита и производството на стомашен сок, понякога помага за намаляването на спазматична болка. Ако в състава на пунша има натурален мед, който оказва антибактериално и противовъзпалително действие, то напитката има и тонизиращ ефект, дава сила и успокоява. Натуралните сокове в нея обогатяват организма с допълнителна порция витамини.
  Пуншът зарежда тялото с топлина и енергия, помага за отпускане и премахване на напрежението след тежък ден или стресови ситуации.
  Тези полезни свойства на напитката влияят благоприятно на организма тогава, когато не се прекалява с консумацията й. Тъй като продуктът се приготвя на основата на силен алкохол, злоупотребата с него е нежелателна. Желателно е напитката да се приема внимателно от хора, алергични към мед и подправки.

Вижте още кулинарни статии