Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с лапад и маточина

Печено агнешко месо с лапад и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Разлики между дип, сос и дресинг

Кулинарни тънкости

 • Дип, сос и дресинг са три думи за горе-долу едно и също нещо. Те се използват за овкусяването на ястия и десерти.

  Сос
  Класическите сосове варират от течна до сравнително гъста консистенция. Служат за овкусяване на ястия, като често се добавят към самото ястие, а не отделно, както е при дип сосовете. Датират от Средновековието, където са били определящ фактор и основна гордост на френската кухня. Най-популярните са сметанов сос, сос Хиляда острова, сос Бешамел и сос Холандес.

  Дип
  Дип от английски означава „потапям“. Това е всъщност е сос, с който храната се овкусява, като се потапя в него. Дип сосове са класическите и добре познати майонеза, кетчуп и горчица, които са в известен смисъл мултифункционални, защото могат да бъдат класирани и като дип, и като сос, а в някои случаи – и като дресинг. Други примери за дип сосове са гуакамоле, боровинкова салса и медена горчица.

  Дресинг
  Дресингът е салатен сос. Класическа рецепта за дресинг е винегрета, който се приготвя от микс на оцет или лимон, зехтин и подправки. Има рецепти за салатен сос, които са на база млечни изделия като майонеза и кисело мляко, както и такива, които се приготвят с топлинна обработка. Пример за топли дресинги са и топингите са десерти.

Вижте още кулинарни статии