Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Разлики между дип, сос и дресинг

Кулинарни тънкости

 • Дип, сос и дресинг са три думи за горе-долу едно и също нещо. Те се използват за овкусяването на ястия и десерти.

  Сос
  Класическите сосове варират от течна до сравнително гъста консистенция. Служат за овкусяване на ястия, като често се добавят към самото ястие, а не отделно, както е при дип сосовете. Датират от Средновековието, където са били определящ фактор и основна гордост на френската кухня. Най-популярните са сметанов сос, сос Хиляда острова, сос Бешамел и сос Холандес.

  Дип
  Дип от английски означава „потапям“. Това е всъщност е сос, с който храната се овкусява, като се потапя в него. Дип сосове са класическите и добре познати майонеза, кетчуп и горчица, които са в известен смисъл мултифункционални, защото могат да бъдат класирани и като дип, и като сос, а в някои случаи – и като дресинг. Други примери за дип сосове са гуакамоле, боровинкова салса и медена горчица.

  Дресинг
  Дресингът е салатен сос. Класическа рецепта за дресинг е винегрета, който се приготвя от микс на оцет или лимон, зехтин и подправки. Има рецепти за салатен сос, които са на база млечни изделия като майонеза и кисело мляко, както и такива, които се приготвят с топлинна обработка. Пример за топли дресинги са и топингите са десерти.

Вижте още кулинарни статии