Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Яхния от агнешко месо с зелен лук

Яхния от агнешко месо с зелен...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Разпространение на чая по света

Продукти с история

  • Още през Х в. чаят става традиционна напитка в Китай, а употреба му в Япония започва през XVIII в. В Западна Европа чаят бил внесен за първи път от португалците през 1517г. и през 1610г.- от холандците. Половин век по-късно английският крал получава като подарък два фунта чай и скоро става популярна напитка сред англичаните. Чаят се консумира по-рядко, а кафето продължава да е основният избор на жителите в тези страни, тъй като то е много по-евтино. До вълшебната напитка се докоснали и обикновените хора чак когато Китай загубил монопола върху производството му и на пазара се появил чай от Индия, Шри Ланка и Индонезия. И все пак, страни като Франция, Швеция, Норвегия, Германия и Австрия запазили любовта си към кафето.

    В Русия се сдобили с чай не от Европа, а чрез Сибир, откъдето минавали търговските пътища за Китай и Средна Азия. Там напитката се появила през 1638г., а в края на ХVII в. става толкова употребяванa, че в Москва били отворени над 100 магазина за чай и около 300 чайни.

    Широко е разпространението на чай в страните от Югоизточна и Централна Азия и в Източна Африка. И докато в страните на Латинска Америка кафето е предпочитаният избор, то Аржентина се превръща в „чаена” държава. Хората от Близкия изток и Северна Африка остават верни на традициите на кафето.


Вижте още кулинарни статии