Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Риба – състав и ползи

Продукт

 • Рибата е не само вкусна, но и много полезна. Тя съдържа някои изключително важни аминокиселини Фенилаланин, Лизин и др., които са незаменими, понеже те не се синтезират от организма, а трябва допълнително да се приемат чрез храната. Именно такива аминокиселини съдържа месото на рибата и затова тя е толкова полезна и важна. Нейната консумация трябва да бъде включена в седмичното меню поне два пъти. Рибата е богата на такива белтъци, които в състава си съдържат незаменимните аминокиселини и бързо се усвояват от организма ни. Рибата е ценен източник на омега 3 мастни киселини. Рибното месо е богато на полезни вещества и бедно на холестерол и наситени масти.
  Тя е подходяща храна е по време на диета, защото съдържа много малко въглехидрати, които спомагат за трупане на килограми, когато те са в големи количества и не се превръщат в енергия за тялото. Мазнините които се съдържат в рибата зависи много от вида риба и сезона на нейния улова. До 5% мазнини съдържат представители като мерлузата, калкана, хек, пъстърва, лефер и други. Риби с мазнини от 5 до 10% са шарана и акулата, а над 10% мазнини се съдържат в сардините. Тези мазнини са така наречените полиненаситени мастни киселини от рода на Омега киселините.
  Рибното месо е известно още и с факта, че освен всичките му останали функции, то се грижи и за сърцето, защото спомага за разширяване на пренасящите кръвта съдове и намалява значително риска от групирането и впоследствие слепването на тромбоцитите.
  Освен полезните и важни киселини, рибата съдържа много минерални вещества, като фосфор, калций, йод, флуор ( които рядко са в състава на повечето храни) и други. В някои риби като рибата меч, скумрията и мидите има наличие на живак, който принципно не е хубаво да бъде в големи количества в организма, защото има ефекта на токсините за клетките на тялото ни. Консумирането на тези няколко представители на морския свят трябва да се ограничава и да не се прекалява, за да не се наслагва живака в организма.
  Освен високото съдържание на ненаситени и незаменими аминокиселини и минерални вещества, рибата съдържа и много витамини като витамин А, витамин Б1, витамин Б12, витамин Е и други, от които организма ни има нужда за да функционира и работи правилно.
  Освен, че е вкусна, рибата е и много полезна, защото нейните съставки помагат да се заздрави имунната система, която трябва да се бори с редица атаки върху човешкото здраве. Помага за регулиране на стомашно-чревната функция, помага на ендокринната система и даже влияе благотворно дори върху нервната система.

Вижте още кулинарни статии