Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Съхранение на ябълки

Полезни съвети за съхранение на ябълки

 • Ако ябълките се съхраняват правилно, те могат по-дълго да бъдат консумирани и използвани. В зависимост от сорта плодовете са качествени до 7 месеца след беритбата. При преждевременна беритба не доузряват нормално, силно се набръчкват и не развиват вкусовите си качества. При късна беритба достигат преждевременно консумативната си зрялост, започват да гният, плодовото месо им добива брашнен строеж.
  Беритбата на ябълките трябва да се извършва при сухо време. Мокри или силнонагрети плодове се развалят по-лесно. Не се берат ябълки при роса, след дъжд и в горещите часове на деня.
  Беритбата започва от долните клони, през средата на дървото и стига до върха. Ябълките са откъсват с дръжка, за да не се наранява плода и в него да проникват микроорганизми. При бране ябълките не се дърпат, а се допира показалецът до прикрепеното място на дръжката и леко се натиска и завърта, за да не се откъсват листа или клончета.
  Плодовете се слагат в кошници, кофи, торби и щайги, без да се набиват или нараняват.
  Летните и част от есенните сортове ябълки се съхраняват при обикновени условия от 7 до 30 дни, но всички зимни сортове се държат в хладилни условия. Най-подходящи за запазване на плодовете през есента и зимата са чистите избени помещения. Те се сортират и се поставят в щайги, които се подреждат една над друга. Оставя се място 25 см от другия ред, а от тавана най-малко на 50 см. Относителната влажност следва да е 85% и да се поддържа, като се мокри пода или се поставят широки плитки съдове с вода. Ако е топло, се проветрява сутрин рано или през цялата нощ. При студено време помещенията се отварят по 15 минути през няколко дни. Когато температурата падне под минус 50С, проветряването става през деня, като не се допуска понижаването на температурата в помещението под минус 40С. Периодично се прави проверка и загнилите плодове се отстраняват.
  Ябълките може да се запазят през цялата зима и на балкона на жилищата, ако се поставят в полиетиленови чували, пликове и ръкави. Най-практични са ръкавите от 1-2 кг ябълки. Плодовете се охлаждат предварително, за да се избегне изпотяването. Регулирането на влагата става чрез перфориране на фолиото. Херметичност се получава като заредените торби се завръзват или се запечатват с нагорещена ютия. Така се опаковат щайги, пакети или ръкави.
  За сушене на ябълките, трябва да се има в предвид, че това става в специални сушилни при температура не по-висока от 500С и непрекъснато отвеждане на влажния въздух. Чрез такова сушене се запазват ценните качества на плода.
  Натуралният ябълков сок е един от най-разпространените напитки в световен мащаб. Тази хранителна, лечебна и диетична напитка се получава само от пресни и добре узрели плодове на сортовете „Златна превъзходна”, „Джонатан”, „Кент”, „Грени Смит”.

Вижте още кулинарни статии