Рецепта за салата
Лятна салата с бекон и царевица

Лятна салата с бекон и царевица

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Пълнено агне (яре)

Пълнено агне (яре)

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Съхранение на лимоните

Полезни съвети за съхранение на лимони

 • Лимоните и портокалите могат да се съхранят свежи, ако се намажат с растително масло, поставят се в целофанов плик и се държат в прохладно място.

  Лимоните може да се съхраняват по следния начин.
  Маха се кората им, поставят се цели или на резенчета в стъклен буркан, като се изсипва захар. Бурканът се напълва плътно догоре, обвива се в хартия и се поставя на тъмно място.
  Лимоните може да се приготвят и с кората. Подбират се свежите, неповредени плодове, нарязват се с много остър нож на резенчета с дебелина 5-6 мм, като не трябва да се повреди месестата част. Парчетата се нареждат хоризонтално в стъклен буркан, посипват се със захар (на 1 кг лимони – 1 кг захар). Запълнените съдове се държат в продължение на седмица при стайна температура, като от време на време се завъртат парчетата лимон, за да се разтвори по-бързо захарта и за да се разпредели равномерно. След това бурканите с лимоните се поставят в хладилника, където могат да се съхраняват до половин година.

  Лимонът може да се съхрани и свеж, ако се постави в съд с вода и водата се сменя 1-2 пъти на ден.

  Лимоните, завити в хартия, ще останат свежи няколко месеца, ако се съхраняват при температура 6-7 градуса.
  За да запази разрязаният лимон, трябва да се постави в чиния с разрязаната страна надолу, като в чинията се сипва малко оцет.

  Лимонът ще даде повече сок, ако предварително се обработи, тоест се размачка върху равна повърхност, леко натискайки с пръсти кората му или се потопи за няколко минути в гореща вода. Ако са необходими само няколко капки, достатъчно е да се пробие лимона с дебела игла и да се изстиска нужното количество. След това се забожда в дупката клечка от кибрит или за зъби и плодът ще съхрани своята свежест.

Вижте още кулинарни статии