Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Шишчета от агнешко месо

Шишчета от агнешко месо

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Съхранение на плодовете

Полезни съвети за съхранение на плодовете

 • Плодовете са изключително полезна храна и е добре човек да разполага с тях и през зимата.

  Съхранението им в домашни условия изисква да се спазват някои правила.

  Преди да бъдат внесени плодовете в мазето е необходимо да то да бъде почистено основно, а също и етажерките, сандъчетата и другите поставки, на които ще бъдат разположени. Към водата, която ще се използва за измиване се поставя дезинфекционно средство, но то не трябва да има мирис. Добре е да се боядиса цялото помещение с варно мляко. След дезинфекцията, помещението трябва да се проветри много добре, за да не остане никаква миризма.
  За складиране на плодовете за зимата, помещението трябва да е хладно, но да не замръзва, както и да има възможност да се проветрява. Всички прозорци или отвори за проветряване трябва да се затварят плътно и лесно да се отварят. Въздушната влажност е от значение за доброто съхранение.
  За съхраненеие на плодове най-често се използват мазетата. Добре е те да са снабдени с каменен под, който може да се навлажнява, отколкото с дървен. Най-подходящата температура за запазване на плодовете е между 1 и 6ºС. Топлината ускорява зреенето на плодовете и те няма да могат да останат дълго в добро състояние.
  Когато плодове се слагат в мазето с за зимата, не трябва да се поставят зеленчуци или картофи при тях, защото имат способността да поемат миризмата им и тогава те ще променят вкуса си.
  Обраните ранни плодове с ограничена трайност не трябва да се поставят в помещението за съхраняване на плодовете за зимата. Възможно е те да внесат и причинители на болести и вредители.
  За да се запазят по-дълго плодовете, важно е и да са обрани в най-подходящият момент. Ако се берат по-рано, то тогава могат да се появят болести. При късната беритба на плодовете пък значително се понижава тяхната съхраняемост, нараства чувствителността им към гниене и някои физиологични болести, които са свързани със стареенето на плодовете, увреждане от ниски температури при съхраняването и др. Затова плодовете се берат в подходящата за тях беритбена зрелост.

Вижте още кулинарни статии