Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешко със зелен лук и магданоз

Супа от агнешко със зелен лук и ...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с лапад и маточина

Печено агнешко месо с лапад и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Съхраняване на дюли в прясно състояние

Научете как можете да съхраните дюли в прясно състояние

 • Дюлите нарастват интензивно с по 2 до 4 г па ден до настъпва­не на беритбата им. Следователно преждевременната им беритба би попречила на нормалното нарастване на плодовете и би вло­шила вкусовите им качества. При закъсняване на беритбата част от плодовете окапват и стават негодни за съхраняване, защото се нараняват, а на останалите се намалява срокът на съхранява­нето им. Поради това много важно е да се определи правилно моментът на беритбата.
  Навреме обраните плодове по-малко се засягат от физиоло­гичната болест горчиви петна, към която е особено чувствителен сортът Португалска дюля.
  Дюлите се берат, когато цветът на кожицата им от зелени­кав става жълтеникав, мъхът по тях е намалял и лесно се пре­махва, откъсват се при леко повдигане и завъртване на плода и семената са станали тъмнокафяви. Дюлите се берат без дръжки, тъй като клончето, което носи плода, има пъпки, които на след­ващата година ще дадат цветове.
  За да се запазят за по-дълго време и по-добре плодовете, в никакъв случай не бива да се оставят на открито или да се по­криват с брезент. Така те лесно загниват, вкусовите им качества се понижават, а срокът на съхраняване се намалява.
  Обраните плодове се поставят веднага в касетки, постлани с хартия, като едновременно се сортират по големина, форма и здрави­на. Наранените и дребните плодове се оставят отделно за по­бърза преработка в компоти и желета, а здравите и добре раз­витите се внасят в плодохранилището, след като се охладят през нощта. Дюлите може да бъдат поставени в едно помещение с ябълки, но не и с круши, защото те ускоряват до узряването и скъсяват срока на съхраняването им.
  Най-благоприятна температура за съхраняване на дюлите е 0°С при относителна влажност на въздуха 90—92°/0.
  Дюлите се запазват добре и в обикновени северни помещения, в които през първия мес£ц лесно може да се поддържа темпе­ратура около 8°С, а по-късно—до 2—4°С, като се проветряват в най-студените часове на деня.
  При такива условия дюлите бавно доузряват и се запазват в добър вид до края на декември.

Вижте още кулинарни статии