Рецепта за салата
Салата от рукола с пармезан и орехи

Салата от рукола с пармезан и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Чорба от агнешки дреболии

Чорба от агнешки дреболии

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки дреболии под було

Агнешки дреболии под було

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Съхраняване на картофи в прясно състояние

Научете как можете да съхраните най-лесно картофи в прясно състояние

  • При добро съхраняване картофите се запазват до пролетта с не- значителна загуба на хранителни вещества и витамини. Преди да се поставят за съхраняване, те трябва да се държат най-малко две седмици в помещение или навес при температура 15°С г при усилена вентилация на въздуха. Това се прави, за да може да се образува защитна коркова тъкан на наранените при изваж­дането клубени. Най-благоприятната температура за съхраняване на картофите е между 1—3°С при относителна влажност на въз- духа 90°/о. В малки количества те се запазват в щайги, които се нареждат на стифове на височина до 2 м, на разстояние от сте­ната 20 см. Докато е топло, проветряването на помещението се извършва през нощта, а при падане на температурата под 1°С
    те се покриват. В по-големи количества картофите може да се запазят насипани па пода върху дебел 30 см пласт слама на ви­сочина не повече от 1 м, като се изолират от стената с дърве­на скара. За да се избегне изпотяването, покриват се със слама или рогозка.
    В големи количества картофите се запазват на открито в ровници. Те представляват трапове с дълбочина 20—30 см, ши­рина 1,5—2 м и дължина според нуждата. В тях картофите се насипват във вид- на пирамида с височина до 1,20 м. Покриват се с пласт от слама, дебел 20—30 см и с тънък пласт пръст, като отгоре гребенът се оставя покрит само със слама» Когато времето се застуди и температурата спадне, дебелината на пръст­та се увеличава на 20—30 см.
    Ако през време на съхраняването по картофите се появят кълнове, те трябва да се премахнат веднага, защото при техния растеж се натрупва соланин. Ако картофите са прораснали много, по-добре е да не се употребяват за храна. При слабо прораства­не може да се употребяват за храна само варени, като кората се обелва дебело и се издълбава мястото на кълновете.

Вижте още кулинарни статии