Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Ярешко месо в гювеч

Ярешко месо в гювеч

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Съхраняване на круши в прясно състояние

Научете как можете да съхраните най-лесно плода круша

 • В сравнение с ябълките крушите имат по- малък срок на съх­раняване и губят повече вода.
  Съхраняват се най-добре при температура от —1 до 0*С и относителна влажност на въздуха 90—95%. При тези условия действието па ензимите се забавя и едновременно с това се съз­дават неблагоприятни условия за развитието па микроорганизмите, предизвикващи разваляне па плодовете. При запазване на круши­те при по-висока температура срокът на съхраняването им значи­телно се съкращава. От съществено значение е да не се допуска рязко колебание на температурата, защото това предизвиква изпо­тяване на плодовете и отслабване на тъканите, в резултат на кое­то ге се развалят.
  Срокът па запазване е в зависимост от условията на отглеж­дането и от зрелостта па плодовете, при която те са брани, както и от coртa. За по-продължително съхранение се оставят есенни­те и зимните сортове, обрани в техническа зрелост.
  Крушите се берат от ръка с цели дръжки, като се пазят от набиване, към което са много чувствителни. Сортирането и нареждането им в щайги става по същия начин, както при ябълки, е.
  Наредените плодове се внасят в плодохранилището в ранните сутрешни часове, след като са се охладили през нощта.
  Летните круши се запазват в обикновени хранилища 1—2 сед­мици; есенните — 30—40 дни; зимните сортове (например Попска­та круша) — 2 месеца, а най-късните зимни сортове — до 3—4 месеца.

Вижте още кулинарни статии