Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Съхраняване на лук в прясно състояние

Научете как можете да съхраните най-лесно лук

 • За доброто съхраняване на лука имат значение сортът, начинът на отглеждането, моментът на прибирането му и услови ята на съхраняването. Най-издръжливи (до —10° С) са лютивите сорто­ве, произведени от арпаджик, каквито са Лясковски и Пловдив­ски № 10. Различните сладки сортове воден лук (каба), произве­дени от семе, измръзват при —2° С. По-устойчив е лукът, про­изведен при по-сух режим, отколкото произведеният при силно торени почви и изобилно поливане.
  Предназначеният за продължително съхраняване лук трябва да се прибере в пълна зрелост, т. е. когато луковиците са се покрили най-малко с една здрава плътно прилепнала оцветена люспа, кореновата брадичка е засъхнала, а лъжестъблата са по­легнали на земята. Ако изваждането се забави, при влажно вре­ме коренчетата отново започват да растат, външната обвивка се разкъсва и лукът прораства. Биологичният покой на луковиците се прекъсва и те лесно загниват.
  След изваждането лукът се оставя на лехите няколко дни да поизсъхне на слънце. Премахването на лъжестъблата трябва да стане с нож, за да не се нарани върхът на луковицата, за­щото при откъсване с ръка тя се оголва и се излага на зараза от болестта шийно гниене.
  Най-добре лукът се запазва сплетен на венци, поставени на сухо, сенчесто и проветриво място — под навес или на таван. При настъпване на студовете той се прибира в сухо избено по­мещение при температура от 0 до 1°С. Ако температурата падне под —3°С, лукът се поставя върху пласт от слама и се покрива с рогозки или черги.
  Ако лукът не е сплетен на венци, след пресушаването на
  слънце се пребира в щайги и се съхранява както сушения на венци лук.
  Съдържанието на витамин С по време па съхраняването на­малява малко. Напролет при прорастването лукът увеличава почти два пъти съдържанието си на витамин С.

Вижте още кулинарни статии